Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
28
06
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Supply Chain
Soort:

‘Blockchainkoffie’ Token wil transparantere koffieketen

‘Blockchainkoffie’ Token wil transparantere koffieketen

Het afgelopen week gelanceerde koffiemerk Token wil blockchain inzetten om de koffieketen transparanter te maken voor consumenten. Het blockhainsysteem van initiatiefnemers Bext360, Moyee Coffee en Stichting FairChain laat zien wat iedereen in elke stap van de keten verdient. Zo willen zij Westerse koffiedrinkers direct verbinden met de gemeenschappen waarin de koffiebonen geteeld en gebrand worden.

Token noemt zichzelf het eerste volledig end-to-end blockchain koffienetwerk. In een persbericht stelt FairChain-oprichter Guido van Staveren dat door de koffieketen transparanter te maken “zowel consumenten als bedrijven inefficiënties kunnen identificeren en onnodige tussenschakels kunnen elimineren. Het bereidt ook de weg voor een eerlijker verdeling van de waarde door de hele keten.”

Leefbaar inkomen

Volgens Token hebben veel koffieboeren het moeilijk. Doordat ze amper hun productiekosten kunnen dekken komen milieukosten en sociale kosten al helemaal niet aan de orde. De initiatiefnemers willen daarom de koffieketen, nu vooral gedomineerd door giganten als Nespresso, ontwrichten. Van Staveren: “we hebben nu lang genoeg gepraat over een leefbaar inkomen voor boeren. Met onze eerste lading van 60.000 kilo, geproduceerd door kleine koffieboeren en blockchain-traceerbaar, willen we bewijzen dat een eerlijk verdeelde waardeketen mogelijk is.”

Tastbaar

Token hoopt blockchain tastbaar voor consumenten te maken door iedere zakje koffie te voorzien van een token, ter waarde van 50 eurocent. Consumenten kunnen vervolgens met deze token naar KrypC Technologies, een speciaal voor dit initiatief op blockchain gebouwd platform, waar ze meerdere mogelijkheden krijgen om het geld uit te geven. Ze kunnen investeren in henzelf (waarbij ze korting op de koffie krijgen), het merk Token, of de boerenfamilies die de koffie produceren.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.