Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
27
06
11
Peter Streefkerk
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Peter Streefkerk
Dossier: Inkoopboeken
Soort:

Boek Prestatieinkoop al aan 2e druk toe

Boeken over inkoop die zo snel aan een 2e druk toe zijn kom je niet zo vaak tegen. Het meest bekende voorbeeld uit de Nederlandse inkoopliteratuur is het boek ‘Inkoop in Strategisch Perspectief’. Dat boek is inmiddels aan zijn 6e compleet herziene druk toe. Een prestatie van jewelste als je bedenkt dat het oorspronkelijke boek dateert uit 1986. Dit jaar dus 25 jaar geleden

Goed op weg
Het boek ‘Prestatieinkoop’ kan daar nog niet aan tippen. Het feit dat het boek binnen anderhalf jaar na uitkomen al toe is aan de 2e herziene druk geeft wel aan dat er behoefte aan is. Dat wordt ook nog eens bevestigd door de vele aanvragen voor presentaties en lezingen, het aantal deelnemers aan de open trainingen en het aantal projecten dat met deze methodiek wordt uitgevoerd. ‘Prestatieinkoop’ is op weg een klassieker in de Nederlandse inkoopliteratuur te worden.

Voortschrijdend inzicht
Ermee werken doet leren en dat is precies wat er de afgelopen periode is gebeurd. Dit alles heeft geleid tot nadere inzichten, aanscherpingen en aanvullingen. Het siert beide auteurs Jeroen van de Rijt en Sicco Santema dat zij hun eigen ervaringen en die van anderen nu al hebben verwerkt in deze vernieuwde uitgave. Daarbij zijn zij niet te beroerd te vermelden dat bepaalde onderwerpen in de 1e druk wat minder goed waren uitgewerkt.

What’s new
Er is nu meer aandacht voor de wijze van ranking van leveranciers. Het rankingsmodel “Gunnen op Waarde” wordt uitvoeriger beschreven. Daarnaast beschrijven de auteurs het onderwerp gedragsverandering beter en concreter. De volledige nieuwe onderdelen C3 en C4 (over pre-award en het werken na gunning) geven daar invulling aan. Verder zijn een aantal oude cases geupdated en nieuwe cases toegevoegd (Rijkswaterstaat, Waterschap De Dommel en Boehringer Ingelheim).

Let wel op in de boekhandel dat je de nieuwe druk te pakken hebt. Op de voorzijde staat vermeld ‘tweede herziene druk’ en het mannetje met het puzzelstuk is nu groen in plaats van rood. Een mooie metafoor.

Aanbeveling
Op de achterzijde van het boek tref je een aanbeveling aan van Arjan van Weele. Letterlijk geciteerd zegt hij: “Prestatieinkoop is een voortreffelijk boek. De werkwijze zoals beschreven is me uit het hart gegrepen. Het beste wat ik in 10 jaar over dit onderwerp heb gelezen”. Daar valt niets meer aan toe te voegen.

www.managementboek.nl

Peter Streefkerk
Door Peter Streefkerk
Peter Streefkerk is mede-eigenaar van Starck Training & Development en Respect Inkoopconsultancy. Hij houdt zich bezig met interim management, advisering, projectmanagement, training en coaching op het gebied van contractmanagement en inkoop. Hij is auteur van de boeken Inkopen voor Dummies, Inkoop en een groot aantal artikelen over inkopen. Volg Peter op Twitter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.