Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
16
02
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Economie
Soort:

Boete voor accukartel

Boete voor accukartel
Foto: Adobestock

Vier recyclingbedrijven hebben jarenlang in het geheim afspraken gemaakt over de inkoopprijzen van accu’s. Autoslopers in Nederland en enkele buurlanden hebben daardoor te weinig geld gekregen voor die tweedehands accu’s. Drie van de vier recyclingbedrijven hebben daarom een boete gekregen, meldt Financieel Dagblad.

De vier recyclingbedrijven bestaan uit het Amerikaanse Johnson Controls, het Belgische Campine, het Britse Eco-Bat Technologies en het Franse Recylex. De laatste drie hebben een boete gekregen van ruim 67 miljoen euro. Dit maakte Eurocommissaris Margrethe Vestager bekend. Johnson Controls krijgt geen boete, omdat het bedrijf de zaak bij de Commissie onder de aandacht heeft gebracht.

Afspraken
De vier bedrijven hebben tussen 2009 en 2012 met elkaar afgestemd hoeveel ze bereid waren te betalen voor sloopaccu’s in Duitsland, Frankrijk, België en Nederland. Ook werden er afspraken gemaakt over de hoeveelheid accu’s die ze inkochten en werd er onderling informatie uitgewisseld over de vraagprijzen en de uiteindelijke betaalde prijzen.

Het weer
De bedrijven verhulde deze informatie door in e-mails, telefoongesprekken en sms’jes te praten over het weer. Prijzen werden bijvoorbeeld aangeduid als millimeters neerslag of temperaturen. De prijzen werden overigens laag gehouden, in plaats van hoog, wat het kartel ongebruikelijk maakt.

Toeslag
In de meeste kartelzaken is de basis voor een boete de omzet in de betrokken productcategorieën. In dit geval werden de prijzen gedrukt, in plaats van verhoogd. Vestager brengt daarom een toeslag van 10 procent in rekening. Dit moet het voordeel dat de bedrijven door de lage inkoopprijzen hadden, compenseren.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.