Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
27
08
12
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koos Plegt
Dossier: Global
Soort:

Botsingen tussen boeren en ethanolindustrie door mislukte maisoogst

Wereldwijd is de discussie over het gebruik van voedsel voor biobrandstof ineens fel opgelaaid. Voedingsmiddelenbedrijf Nestlé zegt een prijsopdrijvend effect te merken en in de VS staan boeren en ethanolproducenten lijnrecht tegenover elkaar.

In een interview met de Zwitserse krant SonntagsZeitung zegt de CEO van Nestlé, Peter Brabeck, dat hij niet meer wil dat voedsel gebruikt wordt voor de productie van biobrandstof. Brabeck verwacht dat het concern op middellange termijn de gevolgen gaat merken van de hogere prijzen. Volgens hem is het probleem dat bijna de helft van de Amerikaanse maisproductie en zestig procent van het Europese raapzaad wordt gebruikt voor brandstof.

Geen toezeggingen voor veetelers

Door de droogte in de VS, die heeft geleid tot een lagere maisoogst, is er een bittere discussie ontstaan tussen Amerikaanse boeren en de ethanolindustrie. Volgens lobbyisten van die laatste groep zijn de huidige marktsignalen niet voldoende om toezeggingen te doen aan veetelers, de andere grote groep maisgebruikers. Tot woede van de boeren, die wijzen op een overheidsbesluit over biobrandstof dat in theorie wel zo’n handreiking mogelijk maakt in het geval van ernstige economische of ecologische catastrofe. De ergste droogte in zestig jaar komt volgens hen ‘behoorlijk in de buurt van een ernstige situatie’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.