Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
08
03
04
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door webmaster
Dossier: Global
Soort:

Bouwers met hoge boetes zwijgen

Van de bedrijven van het kartel Schiphol-8. die ruim 95 miljoen euro aan boetes kregen opgelegd. geven maar drie van de acht verweer. Bij het asfaltkartel geven acht van de negen bedrijven een reactie op boete van de 3.1 miljoen en bij de prijsafspraken over atletiekbanen geven alle zes bedrijven hun visie.

Dat blijkt uit de complete uitspraken over de bouwfraudeaffaire die de NMa openbaar heeft gemaakt. Het valt op dat bedrijven terughoudender reageren naarmate de opgelegde boete hoger is.
De acht bedrijven van het Schipholkartel zijn met een boete van ruim 95 miljoen euro het zwaarst gestraft. De bedrijven kunnen met juridische procedures de daadwerkelijke betaling nog jaren rekken en hebben dan ook een leger van juristen ingehuurd om de beste strategie uit te dokteren. De aanval blijkt niet de beste verdediging. want de bedrijven met hoogste boetes kiezen ervoor in dit stadium te zwijgen.
Bij het Schipholkartel hebben dan ook alleen Vermeer. Heijmans en Koop Tjuchem gekozen voor het geven van hun zienswijze op de beschuldigingen. De beschuldigde bedrijven in de andere vier kartels bijten meer van zich af. Bij het asfaltkartel geven acht van de negen bedrijven hun visie. Bij de Noord-Zuidlijn reageren beide bedrijven en ook alle zes bedrijven die prijsafspraken maakten over atletiekbanen geven hun versie van het verhaal. Twee van de drie stratenmakersbedrijven kiezen voor een reactie op de beschuldigingen van de NMa.

Overeenkomsten
Er zijn treffende overeenkomsten tussen de gekozen verweermethodes. Veelal wordt gekozen de rechtmatigheid van het verkregen bewijs aan te vechten. Ook de invallen bij bedrijven en woonhuizen zouden niet legaal zijn. Bovendien zou de kartelpolitie zich schuldig hebben gemaakt aan ?fishing expedition? door allerlei harde schijven te kopi?ren. De NMa heeft weer gereageerd op de verweren van de bedrijven. maar het is uiteindelijk aan de rechter om te bepalen of de boetes inderdaad terecht zijn opgelegd.

Bron: Cobouw.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.