Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
05
02
13
Peter Streefkerk
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Peter Streefkerk
Dossier: Economie
Soort:

Brandweerauto's te hoog of garagedeuren te laag

In Flevoland zijn 14 nieuwe brandweerauto’s besteld. Mooi voor de brandweerlieden, maar er moet nog wel één probleem worden opgelost. In vijf van de tien dorpen kunnen de auto’s niet naar binnen. De nieuwe spuitwagens zijn namelijk te hoog. Of van de andere kant bekeken, de deuren van de kazernes zijn te laag.

Het probleem met de hoogteverschil komt uit tussen de 20 en 30 centimer, volgens de woordvoerder van de brandweer. Het bijzondere aan deze situatie is dat het probleem al bij de aanbesteding van de brandweerauto’s bekend was. Het korps gaf aan dat ze uit efficiëntie- en effectiviteitsoverwegingen in de hele regio met één type wagen willen rijden. Op zich geen verkeerd argument. Ten overvloede werd ook nog gemeld dat er geen lager model brandweerauto te vinden zou zijn.

Als de ingang van de garages niet kan worden aangepast, moeten de wagens buiten blijven staan. Volgens de gemeente Noordoostpolder, verantwoordelijk voor de gebouwen, is dat geen optie. Momenteel zoekt de gemeente uit wat een verbouwing van de vijf garages gaat kosten en nog belangrijker waar het geld vandaan gaat komen. In ieder geval staat vast dat de betreffende garages verbouwd zullen worden. Linksom of rechtsom zal er iets gedaan moeten worden, aldus de woordvoerder. Of dit probleem zich ook voordoet bij andere brandweerkorpsen is niet duidelijk. Brandweer Nederland is daar niet van op de hoogte.

Een vraag die vooralsnog onbeantwoord blijft is of de verbouwingskosten als onderdeel van Total Cost of Ownership zijn meegenomen bij de beoordeling van de offertes. Verder blijft het wel verwonderlijk dat men nu pas gaat nadenken over de verbouwing(skosten) terwijl het probleem al tijdens de aanbesteding duidelijk was.

Peter Streefkerk
Door Peter Streefkerk
Peter Streefkerk is mede-eigenaar van Starck Training & Development en Respect Inkoopconsultancy. Hij houdt zich bezig met interim management, advisering, projectmanagement, training en coaching op het gebied van contractmanagement en inkoop. Hij is auteur van de boeken Inkopen voor Dummies, Inkoop en een groot aantal artikelen over inkopen. Volg Peter op Twitter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.