Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
14
11
16
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Inkoop
Soort:

Britse Toblerone is kleiner geworden

Britse Toblerone is kleiner geworden

Toblerone heeft zijn driehoekvormige chocoladerepen in het Verenigd Koninkrijk kleiner gemaakt. Dit was nodig omdat de productiekosten te hoog werden, zegt telegraaf.nl. Mondelez had twee keuzes: prijzen verhogen of een aantal repen kleiner maken. Hij koos voor het laatste. De reep van 400 gram is teruggebracht naar 360 gram en de reep van 170 gram is teruggebracht naar 150 gram. Deze manier wordt ook wel ‘shrinkflation’ genoemd.

De producent Mondelez kampt met oplopende kosten in het Verenigd Koninkrijk. In een Facebook-bericht laat het bedrijf weten dat de prijs van ingrediënten zoals cacao, boter en suiker, hard zijn gestegen. De Brexit wordt in dit bericht niet genoemd, maar de waardedaling van de Britse pond speelt waarschijnlijk een rol. Import voor Britse bedrijven is daardoor namelijk duurder geworden.

Invloed
De dalende Britse pond tegenover de euro en dollar heeft al eerder invloed gehad op producten in het Verenigd Koninkrijk. Zo werd Marmite te duur voor Tesco. Inmiddels is er wel met Unilever een akkoord afgesloten, en kan men in het Verenigd Koninkrijk weer Marmite kopen. Ook Apple, werkend met dollars, heeft wat aanpassingen moeten doen in het Verenigd Koninkrijk. De prijs van de Mac Pro is met bijna 20 procent verhoogd.

Gewaarschuwd
De Bank of England had consumenten in september al gewaarschuwd voor prijsverhogingen en verschillende ingrepen bij producenten, die al aan het voorbereiden waren om producten in kleinere verpakkingen tegen dezelfde prijs te kunnen blijven leveren.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.