Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
24
09
12
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Genna Bostelaar
Dossier: Economie
Soort:

Bundeskartellamt bezorgt Siemens miljoenenboete

Volgens Bundeskartellamt heeft Siemens met ABB, Alstom en Starkstrom-Gerätebau tussen 1999 en 2004 afspraken gemaakt over quota en verdeling van de markt. Door deze bekendmaking van de Duitse kartelwaakhond moeten de vier bedrijven 24,3 miljoen euro aan boetes betalen.

De Europese Commissie ontdekte in 2009 een kartel van Europese en Japanse transformatorenfabrikanten. Zeven bedrijven, inclusief ABB, hebben daarvoor een gezamenlijke boete van 67,6 miljoen euro gekregen. Voor Bundeskartellamt een goede reden om verder onderzoek te doen.

Strategieën
De Duitse mededingingsautoriteit kwam erachter dat Siemens en de drie andere bedrijven meerdere keren per jaar strategieën rond projecten en prijzen besproken. Dit gebeurde meestal op de vooravond van sectorbijeenkomsten of voordat de ondernemers naar brancheconferenties gingen.

Totaalbedrag
De opgelegde boete valt relatief laag uit, omdat de vier fabrikanten in de stroomtransformatie goed aan het onderzoek meewerkten. De Bundeskartellamt heeft de verdeling van het totaalbedrag over de bedrijven niet openbaar gemaakt, al zegt Alstom tegen nieuwssite Bloomberg dat het 2,2 miljoen euro moet betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.