Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
03
06
15
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1
Door Koen Bugter
Dossier: Inkoop
Soort:

Buurtzorg vreest dat er onvoldoende zorg is ingekocht

Buurtzorg Nederland, vreest dat zorgverzekeraars onvoldoende zorg hebben ingekocht om alle (langdurig) zieken, gehandicapten en ouderen tot het einde van het jaar thuis te verplegen. Dit zegt directeur Jos de Blok van de grootste aanbieder van wijkverpleging in Nederland,  in gesprek met NRC Handelsblad. Buurtzorg levert thuiszorg aan ongeveer 80.000 mensen. Zorgverzekeraars betalen het salaris van wijkverpleegkundigen, maar bepalen ook hoeveel zorg mensen nodig hebben. Dat is onderdeel van de wijziging van drie zorgwetten, die gepaard gaan met de bezuinigingen.

Voor wijkverpleging stelt het Rijk ruim 3 miljard euro beschikbaar; een bezuiniging van 400 miljoen euro ten opzichte van vorig jaar. Dat leidt ertoe dat zorgverzekeraars zo’n tien procent minder wijkzorg inkopen dan voorheen. Van wijkverpleegkundigen wordt verwacht dat ze deze bezuiniging realiseren door mantelzorg.

Probleem
Volgens De Blok lukt het bezuinigen van 10 procent redelijk bij Buurtzorg. Dit lukt door mantelzorgers meer te betrekken bij de werkzaamheden. Een probleem is dat Buurtzorg Nederland dit jaar steeds meer aanmeldingen krijgt van mensen die recht hebben op thuiszorg.

Cliëntenstop
Buurtzorg verwacht dat de groei dit jaar op ongeveer 15.000 extra cliënten zal uitkomen. De Blok tegenover NRC Handelsblad: “Dat komt vooral door andere ontwikkelingen in de gezondheidszorg, zoals de sluiting van verzorgingshuizen. Veel ouderen wonen langer thuis, en kloppen bij ons aan. Ook hebben andere thuiszorgorganisaties een cliëntenstop, omdat ze anders niet uitkomen met het huidige budget. Patiënten die zij niet kunnen opvangen, komen bij ons terecht. Als zorgverzekeraars niet bereid zijn tussentijds meer budget te geven, verwacht ik grote problemen voor onze cliënten.”

Niet de dupe
Zorgverzekeraars Nederland, branchevereniging van zorgverzekeraars, stelt dat zieken, gehandicapten en ouderen niet de dupe zullen worden. Een woordvoerder in het NRC: “We vergoeden hun basiszorg altijd. Wel kunnen we geld terugvragen van een zorgorganisatie als deze de afgesproken budgetten ernstig overschrijdt.”

Zorgcontinuïteit
Zorgverzekeringen hebben met de overheid en patiëntenorganisaties spraken eerder “zorgcontinuïteit” af voor patiënten, ondanks de bezuinigingen. De Blok:  “De bezuiniging gaat niet samen met de vele extra cliënten die wij krijgen. Als de verzekeraars dat niet beseffen, dan hebben we een groot probleem.”

Door Koen Bugter
Journalist Koen Bugter (1982) werkt nu zo'n achttien jaar in de journalistiek en werkte vooral als verslaggever voor verschillende omroepen in Hilversum waaronder BNN, AvroTros en KRO-NCRV. Voor inkopers-cafe.nl krijgt hij graag de onderste steen boven. Heeft u tips voor Bugter? U kunt hem mailen via: koen@inkopers-cafe.nl of via twitter volgen: @koenbugter

Reacties:

  • Anoniem | 04-07-2015 om 05:34

    hallo een vraagje.ik ben 49 jaar.sinds vier jaar zit ik in een roostlel ik ben nu te zwaar.ikweeg ongeveer 90 kilo en ben 168 lang.ik heb al zo veel gebruikt.ik weet het niet meer.ik kijk niet zo graag in de spiegel en op een foto sta ik ook niet graag.weet jij wat ik nog kan doen?groetjes yvonne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.