Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
29
04
13
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Anniek Finkers
Dossier: Global
Soort:

C&A ontkent betrokkenheid ingestorte fabriek Bangladesh

Bij het instorten van een gebouw in Bangladesh, waar een kledingfabriek gevestigd zat, zijn waarschijnlijk meer dan 200 doden gevallen. Naar verluidt werden hier kledingstukken voor C&A gemaakt. 

Het Nederlandse familiebedrijf C&A ontkent de aantijging, die afkomstig is van de eigenaar van de kledingfabriek in de hoofdstad van Bangladesh, Dhaka. De veiligheid van medewerkers bij toeleveranciers in de supply chain is al langere tijd een thema dat de gemoederen bezighoudt. Het schaadt het imago van bedrijven wanneer zij in het nieuws komen omdat de veiligheid bij hun leveranciers in het geding is.

Eerder in het nieuws
In de media gaan steeds vaker stemmen op voor ‘public disclosure' van supply chains. C&A haalde eerder al het nieuws omdat de veiligheid in de supply chain niet gewaarborgd was. Eind vorig jaar vielen vele doden in een kledingfabriek in Bangladesh als gevolg van een brand. De fabriek waar kleding werd geproduceerd van C&A was niet brandveilig en er waren geen nooduitgangen. Dit kwam het kledingconcern op veel kritiek te staan.

Wal-Mart
Ook retailbedrijf Wal-Mart kwam vorig jaar in het nieuws nadat er brand was uitgebroken in een kledingfabriek in Bangladesh. Verschillende arbeidsrechtorganisaties riepen de supermarktketen op om meer verantwoordelijkheid te nemen voor zijn kledingleveranciers. Wal-Mart was niet bereid om zijn leveranciers kenbaar te maken, wat volgens critici zou betekenen dat het lage inkoopkosten belangrijker vond dan de veiligheid van medewerkers.

Betere omstandigheden
Er zijn ook veel retail- en kledingbedrijven die open zijn over hun leveranciers en een beleid voeren dat afdwingt dat de arbeidsomstandigheden bij leveranciers in lagelonenlanden veilig zijn. Sportkledingbedrijf Nike is hiervan een bekend voorbeeld.

(update 29-04 13:42) Reactie C&A n.a.v. bovenstaand artikel:

De European Executive Board van C&A is door lokale bronnen in Bangladesh geïnformeerd over het instorten van een gebouw in Savar, ongeveer 30 kilometer ten Noorden van Dhaka. “Onze gedachten en gebeden gaan uit naar de slachtoffers en families van deze tragische gebeurtenis”, zei Thorsten Rolfes, Head of Corporate Communications voor C&A Europa. Op basis van alle informatie die nu beschikbaar is, heeft C&A geen contractuele relaties met één van de productie faciliteiten die in het gebouw gevestigd waren. Er werd voor C&A dan ook geen kleding geproduceerd op deze locatie. Een Europese importeur die voorheen kleding voor C&A importeerde was wel in het gebouw gevestigd, maar deze relatie werd al in oktober 2011 beëindigd. C&A is op de hoogte dat de website van deze importeur C&A nog steeds als een van zijn klanten weergeeft, maar we kunnen bevestigen dat deze informatie niet juist is aangezien alle contractuele relaties met deze partij in 2011 zijn gestopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.