Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
15
12
14
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koen Bugter
Dossiers: Grondstoffen, Inkoop, Outsourcing
Soort:

Cacao vaker verwerkt in land van herkomst

Cacaobonen worden steeds vaker in het land van herkomst verwerkt tot cacaomassa, -poeder en -boter. Ivoorkust verwerkte volgens de Internationale Cacao Organisatie (ICCO) afgelopen jaar 520.000 ton cacaobonen. Dat is tien procent meer dan in 2012 en slechts 10.000 ton minder dan Nederland.

Ivoorkust is de grootste producent van cacaobonen en wil de helft van de oogst verwerken binnen eigen land. In verwerkte vorm levert de cacao meer op dan de bonen. Ook zouden de lagere logistieke kosten een voordeel zijn.

Ghana en Indonesië
Inmiddels wordt bijna de helft van de wereldwijde cacao verwerkt in hetzelfde land waar de cacaobonen worden geteeld. Behalve in Ivoorkust neemt de verwerking ook toe in Ghana en Indonesië.

Mars
De verwerking van cacao in de landen waar de bonen worden verbouwd wordt vaak gedaan door dezelfde ondernemingen die de bonen verhandelen dan wel verwerken zoals Cargill, Mars, Olam en Barry Callebaut.

Door Koen Bugter
Journalist Koen Bugter (1982) werkt nu zo'n achttien jaar in de journalistiek en werkte vooral als verslaggever voor verschillende omroepen in Hilversum waaronder BNN, AvroTros en KRO-NCRV. Voor inkopers-cafe.nl krijgt hij graag de onderste steen boven. Heeft u tips voor Bugter? U kunt hem mailen via: koen@inkopers-cafe.nl of via twitter volgen: @koenbugter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.