Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
06
08
10
Kristel Hurenkamp
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Kristel Hurenkamp
Dossier: Grondstoffen
Soort:

Certificeringssysteem hout voldoet niet aan duurzaamheidscriteria

Het certificeringssysteem PEFC-International voldoet volgens organisaties als Milieudefensie en Greenpeace niet aan de Nederlandse inkoopcriteria voor duurzaam hout. “Er is volstrekt geen sprake van een gelijke vertegenwoordiging van de verschillende betrokken groepen.”

De organisaties die bezwaar maken vinden dat PFEC-International tekort schiet waar het gaat om de bescherming van de rechten van inheemse volken en waardevolle natuur. Het ministerie van VROM laat zich adviseren door de Timber Procurement Assessment Committee (TPAC), als het gaat om de duurzame inkoop van hout. Het TPAC zegt nu dat PFEC-International voldoende duurzaam is. De Nederlandse overheden kunnen dit volgens het TPAC opnemen in het aanbestedingsbeleid.

Standpunten
Greenpeace, ICCO, Milieudefensie, het Nederlands Centrum voor Inheemse Volken (NCIV) en WNF zijn verbaasd over het oordeel van TPAC. Volgens deze organisaties voldoet het certificeringssysteem niet aan de Nederlandse duurzaamheidscriteria. Zo kent PFEC geen maatregelen die bedreigde planten en dieren beschermen en geen verbod op het omzetten van bos in plantages. Bovendien biedt ze onvoldoende garanties voor een gelijke vertegenwoordiging van de verschillende betrokken groepen. Hieronder zouden namelijk ook maatschappelijke organisaties en inheemse bevolkingsgroepen moeten vallen. “PEFC-International wordt gedomineerd door de houtindustrie. Er is volstrekt geen sprake van een gelijke vertegenwoordiging van de verschillende betrokken groepen: lokale bevolking, natuur- en milieuorganisaties en de industrie. Dit is in flagrante tegenspraak met de regels van de Nederlandse overheid,” zegt Jaap van der Waarde, hoofd bossenprogramma van het Wereld Natuur Fonds.

Bron: Milieudefensie


Kristel Hurenkamp
Door Kristel Hurenkamp
Kristel Hurenkamp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.