Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
25
02
15
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3
Door Nancy van Bemmel
Dossiers: Global, Inkoop
Soort:

China schrapt Apple en Cisco van inkooplijst

China schrapt Apple en Cisco van inkooplijst

Een aantal westerse toonaangevende technologiemerken zijn geschrapt van de officiële inkooplijst van de Chinese overheid. Dat meldt FD.nl naar aanleiding van een onderzoek van persbureau Reuters.

Cisco Systems, maker van netwerkapparatuur, is een van de grootste slachtoffers. Het Amerikaanse bedrijf had in 2012 nog 60 producten op de inkooplijst van de Chinese overheid staan, maar eind 2014 was het bedrijf helemaal van deze lijst geschrapt. Ook Apple, McAfee en Citrix Systems mogen niet meer leveren aan China.

Inkooplijst groeit
De inkooplijst van China is echter wel in twee jaar tijd met meer dan 2000 producten gegroeid tot in totaal 5000 producten. Deze toename is te danken aan producten van lokale bedrijven, want het aantal goedgekeurde buitenlandse technologiemerken is met een derde geslonken. Meer dan de helft van de merken met beveiligingsproducten is geschrapt van de lijst, aldus Reuters.

Meer garanties
Een woordvoerder van het Chinese inkoopbureau stelt tegen het persbureau dat er meerdere redenen kunnen zijn waarom lokale bedrijven de voorkeur genieten. Dit kan bijvoorbeeld liggen aan het feit dat lokale bedrijven soms meer garanties geven dan buitenlandse concurrenten.

Binnenlandse consumptie
Volgens sommige experts past de nieuwe inkoopstrategie in het beleid van de Chinese overheid om de binnenlandse consumptie te stimuleren en lokale technologiebedrijven een sterkere positie te geven, aldus Reuters. China wil zo minder afhankelijk worden van buitenlandse technologie in sectoren die voor de nationale veiligheid van belang zijn.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Reacties:

 • Anoniem | 03-03-2015 om 15:32

  Haha, lekker slim van de Chinezen! Er wordt massaal in China door de westerse bedrijven geproduceerd, de buurman, zijn familie, zijn vrienden en alle kennisen kopieren het voor eentiende van de prijs en voeden zo hun eigen markt en eenieder daarbuiten die het niet zo nauw neemt met merkenrechten enzo.

 • Anoniem | 04-03-2015 om 13:31

  Cisco kwam in opspraak vanwege de Snowden affaire. Er zouden in verschillende routers achterdeuren door de NSA geïnstalleerd zijn. Dit terwijl Amerika eerder een aantal Chinese producenten op de zwarte lijst heeft gezet vanwege mogelijke ingebouwde lekken.

  mvg,

  Niels Hoogkamer

 • Anoniem | 05-03-2015 om 13:21

  Wanneer gooien wij de deuren dicht….Dit is puur een vorm van markt bescherming. Goedkoop is zakken vullen…dit dachten de bedrijven maar ook nu geldt goedkoop en een hele dure koop….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.