Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
04
01
18
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Grondstoffen
Soort:

Chocolade wordt een luxeproduct

De wereld stevent af op een chocoladetekort. Er is nu al sprake van een tekort, maar dat zal de komende jaren alleen maar erger worden. In 2013 werd er 70 ton cacao meer gegeten dan er in dat jaar werd geproduceerd. Volgens Mars, Inc. En Barry Callebaut, twee van de grootste chocoladeproducenten, kan dat tot 2020 oplopen tot een tekort van een miljoen ton.

De chocoladegiganten trekken in Washington Post aan de bel. De prijs van cacao is het afgelopen jaar alleen al met 25 procent gestegen. Ten opzichte van 2012 betreft het een prijsstijging van 60 procent. Veel boeren stoppen met de productie van cacao, omdat het te weinig opbrengt. Ook de aanhoudende droogte in West-Afrika en een schimmelprobleem zorgt voor slechte oogst.

Het aanbod van chocolade neemt drastisch af. Een toenemende vraag naar zwarte chocolade, met aanzienlijk meer cacao, is een van de oorzaken. Wetenschappers werken nu aan een oplossing voor het probleem. In Centraal-Afrika worden bomen ontwikkeld die zeven keer meer bonen produceren dan traditionele cacaobomen. Dit gaat echter niet zonder consequenties: de smaak van chocolade gaat er namelijk wel van achteruit.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Reacties:

  • paul van dijk | 05-01-2018 om 21:57

    Cacao is helemaal niet duurder dan in 2012. Sterker nog…goedkoper dan ooit. En dat is erg, want nu krijgen de cacaoboeren nog minder. De cacaoprijs is lager dan ooit, en de voorraden in de opslag zijn aan het oplopen. De prijs is laag, nu kopen de grote handelaren vlot meer in!

    Cacaogiganten blijven hameren op meer productie, en hoe erg het allemaal is. Terwijl ze ondertussen jaarlijks miljardenwinsten blijven maken. Trots verhalen blijven vertellen over hoe veel beter ze het dit jaar weer doen. Zielig blijven doen over hoe cacao op raakt en een ‘luxeproduct’ gaat worden.

    Willen we werkelijk verandering dan is er een ding duidelijk: de cacaoprijs MOET omhoog. Die gaat nu niet omhoog, chocoladegiganten willen ook absoluut niet meer betalen, maar het zal moeten. En wij als consument moeten daar blij mee zijn. Consumenten zullen wat extra moeten betalen, chocoaldegiganten zullen winstmarge moeten inleveren, cacaoboeren moeten meer krijgen. Alleen dan krijgen ze een inkomen waar ze iets mee kunnen, en kan er structureel iets gebeuren met alle misstanden (kinderarbeid, alle ontbossing) die maar blijven voortduren.

    Dat was het 🙂 Dag hoor, Paul.

    Ps. ik verkoop zelf chocolades, maar dan wel net even anders dan uit de supermarkt, en volg dit soort ‘nieuwsjes’ die zich elke keer als een razende verspreiden met veel belangstelling, maar wilde het vooral even zeggen om volledig open te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.