Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
11
05
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Duurzaam inkopen
Soort:

Circulair samenwerken vraagt om permanent overleg

Circulair samenwerken vraagt om permanent overleg

Het circulair maken van producten vraagt om permanent overleg tussen ketenpartijen, zegt Stefan Verhoeven, CEO van Miele Nederland tegen DuurzaamBedrijfsleven. Miele is al enige tijd bezig om samen met recyclebedrijf Coolrec onderdelen van wasmachines circulair te maken. Voor de balansonderdelen van de wasmachines gebruikt het bedrijf bijvoorbeeld gietijzer, wat in tegenstelling tot beton volledig herbruikbaar is.

Coolrec separeert voor Miele de afgedankte wasmachines en haalt hier de gietijzeren contragewichten uit. Deze gaan vervolgens terug naar de fabriek en worden daar opnieuw verwerkt tot nieuwe contragewichten. Miele heeft hier naar eigen zeggen geen economisch belang bij. Het is een neutrale operatie, waarbij de besparing wordt opgeheven door de kosten.

Dit is slechts één van de projecten van de fabrikant van huishoudelijke apparaten. Er is regelmatig overleg nodig tussen de ketenpartijen om volgende stappen te zetten. Zo heeft Coolrec door de intensieve samenwerking nu ook een manier gevonden om de bodemplaten van stofzuigers te scheiden en hergebruiken.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Reacties:

  • Marcel Bressers | 16-05-2016 om 16:47

    Overleg is goed, afstemming is goed, maar permanent overleg zou overbodig moeten zijn als we elkaar motiveren door openheid in de keten en ophouden uitsluitend onze eigen winst centraal te stellen. Uiteindelijk worden we in de meeste gevallen nog steeds op financieel resultaat (op korte termijn) afgerekend. Ook in dit artikel komt het aan de orde, we willen er eigenlijk gewoon aan verdienen.
    Ik vraag me in dit geval af waarom in de afgelopen 50 jaar niemand een idee heeft kunnen ontwikkelen om van die contragewichten in wasmachines af te komen. Natuurlijk is gietijzer vriendelijker als beton, maar het zijn uiteindelijk kosten die gemaakt moeten worden omdat zonder die gewichten je wasmachine door het hele huis dendert. Een correctie dus op een niet optimaal proces……… Je zou denken dat de oorzaak moet worden weggenomen. Naast de kostenverlaging, beperk je de hoeveelheid grondstoffen die je nodig hebt, de energie die nodig is om de gewichten te maken en de installateurs zullen je dankbaar zijn dat zij niet meer zo zwaar hoeven te tillen als je nieuwe wasmachine naar de tweede verdieping moet worden getild over een veel te smalle trap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.