Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
18
11
13
Wim Nieland
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Wim Nieland
Dossier: Outsourcing
Soort:

PaaS

Inbesteden of uitbesteden, make-or-buy, wel kopen of niet kopen. Moeilijke afwegingen en beslissingen waarbij – door informatiegebrek - de emoties hoog kunnen oplopen. In een honderd procent transparante wereld waarin álle relevante informatie beschikbaar is, zou dit geen punt zijn. Dan neemt iedereen de meest optimale en rationele beslissingen. Maar helaas: in zo’n wereld leven we niet. Ook al wordt door internet relevante informatie meer toegankelijk, er komt daardoor tegelijkertijd zoveel informatie op ons af dat het filteren van die informatie die jij nodig hebt de name of the game is geworden. Daarbij blijven verrassingen altijd mogelijk: het is menselijkerwijs onmogelijk alle bronnen bij te houden.

Het valt me daarnaast op dat steeds meer bedrijven en overheidsorganisaties structureel overgaan tot het flexibeler maken van hun personeelsbestand. Ze zijn daarmee in staat zijn om gemakkelijker mee te ‘ademen’ met het aanbod van werk. Met name op inkoopafdelingen waar ‘productie’ wordt gedraaid is het van belang dat de benodigde en beschikbare capaciteit op dagbasis op elkaar zijn afgestemd. De vaste bezetting ligt net iets onder de gemiddelde bezetting en is dus niet gebaseerd op de piekbelasting. De manager staat vervolgens voor de uitdaging om het werkaanbod gelijkmatig te houden en de pieken af te toppen (peak shaving). Dat is niet altijd realistisch. Zeker niet omdat niet alle informatie bekend is. Budgethouders kunnen uit het niets oppoppen met hun inkoopvragen.

Hoe kun je hier als inkoopmanager slim mee om gaan?

Zoek in het kader van inkoopaccountmanagement actief je klanten op, zodat je vroegtijdig weet welke inkoopcapaciteit je nodig hebt. Consolideer de individuele accountplannen en kijk waar je zaken naar voren kunt halen of kunt uitstellen. Zorg dat je inkoopteam flexibel is en voor meerdere taken of productgroepen ingezet kan worden. Als collega’s elkaars werk kunnen overnemen, voorkom je dat de ene helft omkomt in het werk terwijl de andere helft zit te klaverjassen.

Wat steeds meer grote organisaties ook als een serieuze optie beschouwen is het inkopen van inkooptaken; Procurement out-tasking of - als het structureel is - Procurement outsourcing. Procurement as a Service (PaaS) noemen we dat bij Aeves. Dat kan een nuttig instrument zijn om bijvoorbeeld de ‘staart van je spend’ eens in de paar jaar toch wat aandacht te geven zonder dat je daar zelf de expertise en capaciteit zelf voor vrij hoeft te maken. Het is daarnaast een effectieve manier om je vaste kosten variabel te maken; in lijn met de trend van flexibilisering. Ook kun je PaaS goed inzetten als je nog te klein bent voor het tafellaken, of simpelweg de nodige expertise ontbeert voor die ene productgroep waar je specialistische markt- en productkennis voor nodig hebt. Geen verrassingen, dus op Fixed price basis, zodat je van tevoren weet waar je aan toe bent.

De … as a Service-ontwikkeling zien we overigens steeds meer opkomen: BaaS (Bidmanagement as a Service), MaaS (Marketing as a Service) en LaaS (Law as a Service). De ICT wereld heeft dus met SaaS (Software as a service) een trend gezet waar we nu met inkoop de vruchten van kunnen plukken.

Wim Nieland
Door Wim Nieland
Wim Nieland is directeur publiek bij AevesBenefit; hét inkoopadviesbureau voor Advies, Werving & Selectie, Detachering en Outsourcing. Kijk voor meer informatie op de website van AevesBenefit (AevesBenefit.com).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.