Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
13
07
12
Marc Prins
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Marc Prins
Dossier: Inkoop
Soort:

Competentiegericht werken door mislukte EK

Sinds kort is Bert van Marwijk bondscoach af. Na het echec in de Oekraïne zag hij zich gedwongen zijn ontslag in te dienen. Hij had al die verschillende ego’s niet meer voldoende in de hand. Wij inkopers kunnen een geweldige les leren uit de perikelen rond Oranje.
 
De selectie voor het EK werd samengesteld op basis van het te spelen systeem en de aanwezige voetbalkwaliteiten van de spelers. Over de mentale en psychologische samenstelling van de groep, vooral in relatie tot het te bereiken doel, is niet nagedacht. Er is niet geselecteerd op mentale aanpassing, omgang met teleurstellingen of omgang met exceptionele lokale omstandigheden. De onderlinge complementariteit binnen de groep is buiten beschouwing gelaten. Dat we uiteindelijk geen aansprekende resultaten hebben geboekt is erg. Dat we ruziënd en egotrippend door Europa zijn getrokken is zelfs heel erg. We gaan het met zijn allen nog wel merken op onze vakantie. Steeds als laatsten gekozen in de plaatselijke campingelftallen, alleen vanwege ons oranje shirt. De imagoschade is compleet. 

Wat kan de Nederlandse inkoopwereld leren uit het nationale voetbaldrama? Net als de bondscoach tillen de huidige inkoopmanagers niet al te zwaar aan het teamverband. De samenstelling van een gemiddelde inkoopafdeling vindt plaats op basis van kwaliteit en beschikbaarheid. Goed organisatiemanagement betekent een team samenstellen die zorgt voor aansluiting met de directie, voor daadkracht binnen de organisatie en voor dynamiek en kennis binnen de eigen afdeling. Het is niet de inkoper die het verschil maakt maar de mens. De inkoopkennis is meestal op peil, de juiste competenties om inkoop uit te dragen en succesvol te laten functioneren binnen de organisatie ontbreken vaak. De voortdurende schaarste aan goed gekwalificeerde inkopers zou organisaties moeten dwingen tot aandacht voor teamontwikkeling en competentieontwikkeling in het bijzonder. Niets is echter minder waar. Zijn wij inkopers dan net zo conservatief als het voetbalwereldje?

Binnen de inkoopwereld worden competentieontwikkeling en selectie op competenties net zo wantrouwend bejegend als binnen het voetbalwereldje. Toch is het verstandig hier aandacht aan te schenken. Hoe vaak klagen inkopers niet dat zij geen gehoor vinden bij hun directie of collega afdelingen? Hoe vaak horen wij niet dat inkoop zich niet met de juiste dingen bezig houdt? Het is funest te professionaliseren met een inkoopafdeling waarin de medewerkers elkaar niet aanvullen en daarmee niet onderscheidend zijn. Wanneer inkoopafdelingen falen in de aansluiting met de organisatie, vervolgens de doelstellingen niet bereiken, is dit toch imagoschade voor ons vak?

Had Bert van Marwijk zich dit alles ook vooraf gerealiseerd dan was zijn selectie anders ingericht. Karakters waren beter doorgrond en meer op elkaar afgestemd. Hij was op zoek gegaan naar aanvullende in plaats van gelijkluidende kwaliteiten. Hij had beter nagedacht over het te bereiken doel en geselecteerd wat daarvoor nodig is. Misschien waren we ook dan geen Europees kampioen geworden, het was in ieder geval wel een stuk gezelliger geweest.

Marc Prins
Door Marc Prins
Marc Prins, 1024x768 Normal 0 21 false false false NL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} is managing consultant bij Benefit Inkoopadviesgroep BV.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.