Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
26
03
15
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Grondstoffen
Soort:

Conflict Jemen resulteert in hoge olieprijzen

De olieprijs stijgt weer fors, als gevolg van verhoogde spanningen in het Midden-Oosten. Brent-olie schoot ruim 6% omhoog naar een prijs van net onder de 60 dollar per vat, om vanmiddag terug te zakken naar 58,54 dollar per vat. Amerikaanse olie staat momenteel op 51,07 per vat.

Jemen zorgt slechts voor 0,2% van de wereldolieproductie, maar is vooral belangrijk vanwege zijn geografische positie. Ten zuidwesten van het land ligt een van de belangrijkste zeerouteknelpunten voor olietankers: de zeestraat Bab el-Mandeb. Een groot deel van de aardolie uit de Perzische Golf met de bestemming Europa of de VS wordt via deze route verscheept, zo schrijft FD.nl.

Extra transporttijd
In 2013 voerden 3,8 miljoen vaten per dag door de straat van Bab el-Mandeb. Wanneer deze zeeroute geen optie meer is, kunnen olietankers het Suezkanaal en de Sumed-pijplijn niet meer bereiken. Zij maken dan een omweg langs het zuidelijkste puntje van Afrika. Dit zorgt voor extra transporttijd en –kosten.

Opstuwende olieprijs
Er bestaat een risico dat Saoedi-Arabië met enkele luchtaanvallen niet in staat is om de Houthi’s in Jemen voldoende te verzwakken. Een grondoffensief kan hier mogelijk op volgen, welke kan leiden tot patstelling. Het risico van zo’n voortslepend conflict kan de olieprijs nog verder opstuwen.

Einde lage olieprijzen
De plotselinge prijsstijging volgt na een periode van lage olieprijzen. Sinds afgelopen zomer zijn de olieprijzen voor zowel Brent als WTI meer dan gehalveerd. Dit was het resultaat van hoge Amerikaanse olieproductie, lagere economische groeiverwachtingen in China en Europa en de onwil van Opec om het productieplafond van 30 miljoen vaten per dag te verlagen.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.