Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
02
04
14
Peter Streefkerk
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3
Door Peter Streefkerk
Dossier: Inkoop
Soort:

Contract Management Dag 2014: The Next Level

Met de uitdagende vraag aan het publiek of men de volgende stap kon maken om contract management naar een nog hoger niveau te tillen opende Arjan van Weele donderdag 13 maart de tweede NEVI CRICS Contract Managementdag. Op het thema dat klonk als een sequel van een Star Wars film, een locatie met de mysterieuze naam Supernova, een breed scala aan sprekers en een spannende afsluiting in de vorm van avonturier Edmond Öfner waren bijna 300 bezoekers afgekomen.

Arjan van Weele – contractmanagement als kritische succesfactor
Aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden illustreerde Arjan van Weele als dagvoorzitter de mogelijkheden van contractmanagement. Meest in het oogspringend was zijn toelichting op de problemen bij de totstandkoming van de Noord-Zuid lijn. Onderbouwd met de resultaten uit zijn onderzoek en bijbehorend boek sloot hij af met het statement dat “informele coördinatie mechanismen het meest bepalend zijn voor kennisdeling en samenwerking in ketenrelaties. Om deze reden doen partijen bij het managen van contracten er goed aan prioriteit te geven aan het creëren van maximale klantwaarde en het verbeteren van de relatiekwaliteit”.

Hennes de Ridder – trends en visies contractmanagement
In het vervolg raasde Hennes de Ridder als een menselijke orkaan over het publiek heen met zijn mening over trends en visies op contractmanagement. Aan de hand van een enorme hoeveelheid praktijkvoorbeelden beschreef hij als voormalig projectleider van de stormvloedkeringen in de Oosterschelde en de Nieuwe Waterweg hoe het bij dergelijke grote infrastructele bouwprojecten in zijn werk ging. Met “Best Value Procurement is de grootst mogelijke onzin” kreeg hij de lachers op zijn hand en introduceerde bij dit publiek en passant het begrip ‘LEGOlisering van de bouw’. Waar hij zijn toehoorders echt mee aan het denken zette was zijn uitspraak “Contracteer wat je weet, betaal wat je meet.”

Debbie Michels – praktijkcase Friesland Campina
Na de energie van Hennes de Ridder was het vervolgens in alle rust luisteren naar praktijkervaringen van Debby Michels, Strategic Partnership Manager ICT bij Royal FrieslandCampina. Opgezet vanuit de ICT gaf zij aan hoe het contractmanagement binnen haar organisatie is georganiseerd. Onderbouwd met zeer praktische en duidelijke sheets en een heldere visie over de relatie tussen ICT business en contractmanagement toonde Debby Michels aan dat contractmanagement bij Friesland Campina is uitgegroeid tot een volwassen activiteit. Duidelijk werd in ieder geval dat hierbij de ICT strategie richtinggevend en bepalend is en contractmanagement het ‘hulpmiddel’ om de ICT- en bedrijfsdoelstellingen te realiseren.

Paneldiscussie – contractmanagement vanuit salesperspectief
Voor de paneldiscussie was een drietal mensen uit de wereld van sales en accountmanagement uitgenodigd. Opvallend was hierbij de uitspraak van Esmée Ficheroux (directeur Sales Yacht) dat zij eerlijk gezegd nog weinig merkt van de professionalisering van contractmanagement. Wel gaf zij aan dat Yacht vanuit de sales organisatie nu reeds contractmanagers inzet en deze spiegelt ten opzichte van het contractmanagement van haar opdrachtgevers.

Richard Heijne den Bak – resultaten onderzoek contractmanagement software
Uit onderzoek van NEVI en Mitopics onder 254 respondenten bleek vervolgens hoe(veel) software kan bijdragen aan het professionaliseren van contractmanagement. Niet geheel verrassend bleek dat veel organisaties nog een Excel spreadsheet gebruiken om hun contracten te registreren en te beheren. Wel verrassend was dat ERP- en specifieke contractmanagementsoftware daar niet ver op achter lagen. Dat er nog een weg te gaan is, bleek bij de aanvullende antwoorden van de respondenten die aangaven dat zij bijvoorbeeld grote voordelen zien in de informatievoorziening vanuit contractmanagement software maar daar nog niet heel erg tevreden over zijn.

Arjan van Weele – samenvatting dag biedt veel leerpunten
Voordat de dag werd afgesloten met het verhaal van Edmund Öfner, verzorgde Arjan van Weele op de hem bekende manier een samenvatting van de dag. Met humor en scherpe opmerkingen noemde hij alle nieuwe woorden en afkortingen (onder andere vier hoeken clausule, informatie assymetrie, goal incongruence,ASL), uitspraken, wetenswaardigheden en leerpunten die deze dag waren langs gekomen. Zijn conclusie: we zijn goed op weg maar er zijn nog heel wat stappen te zetten.

Edmund Öfner – avonturier met zeven wetten
Een boeiend, humoristisch en af en toe confronterend verhaal van Edmund Öfner over zijn expedities naar de top van de Mount Everest (hoger kan je op deze aardbol niet staan) en de Noordpool (1.100 kilometer lopen over sneeuw en ijs) geillustreerd met schitterende foto’s. Hij sprak over contracten met sponsors voor het uitvoeren van zijn expedities, het feit dat die contracten geen garantie boden op het realiseren van de resultaten en de kritische succesfactoren als je bij zo’n expeditie op elkaar bent aangewezen om te overleven. Hij introduceerde ook het ‘elastiekje van Edmund’ om te laten zien dat er in een contractuele relatie enige mogelijkheid tot rek moet zitten. Uitdagend tenslotte was het ‘huiswerk’ dat hij zijn toehoorders mee gaf: “Wat is jouw Mount Everest op het gebied van contractmanagement?”.

Nadere informatie
Als je meer wilt weten over wat er te zien was op de NEVI CRICS Contract Management Dag 2014 kun je de volgende links aanklikken:

Peter Streefkerk
Door Peter Streefkerk
Peter Streefkerk is mede-eigenaar van Starck Training & Development en Respect Inkoopconsultancy. Hij houdt zich bezig met interim management, advisering, projectmanagement, training en coaching op het gebied van contractmanagement en inkoop. Hij is auteur van de boeken Inkopen voor Dummies, Inkoop en een groot aantal artikelen over inkopen. Volg Peter op Twitter.

Reacties:

 • mochadocs | 07-05-2014 om 10:07

  Het blijft ons verbazen dat organisaties nog steeds naar een excel sheet grijpen. Er zijn voldoende praktijk situaties waaruit blijkt dat contract management niet vanuit een excelsheet verricht kan worden (lees maar eens: http://bit.ly/1fOvRyx). Wat een perfecte bevestiging uit het hierboven beschreven onderzoek: “respondenten die aangaven dat zij bijvoorbeeld grote voordelen zien in de informatievoorziening vanuit contractmanagement software maar daar nog niet heel erg tevreden over zijn”. Hoe gelijk hebben deze gebruikers maar wie luistert nu naar deze groep? De contract management add-ons van software huizen zijn of gekleurd, hebben geen visie of zijn overloaded met nietszeggende invoervelden. Als je daar naar kijkt is het wel begrijpelijk dat belanghebbenden excel erbij halen.

  Toen wij medio 2012 naar de tekentafel zijn gegaan met de gedachte de wereld van Contract Management maar eens drastisch te gaan veranderen wisten we niet dat we daarin een jaar later al zouden slagen. We waren de eerste Nederlandse Contract Management die een internationale prijs zou winnen in de USA, de BoS Award. Een prijs die ons beoordeelde op ons bedrijfsmodel, onze aanpak en onze Architectuur. Enorm trots haalden we de prijs op. Onze bevestiging dat we de boel op de kop zouden zetten werd bevestigd.

  Het wordt dus tijd dat er een volledige mind shift plaatsvind op het Contract Management vlak. Intussen nemen we steeds het voortouw (kijk maar eens op: http://bit.ly/1jzdFsc). En wat is nu het geheim: Common sense! Een sales die niet aan contract management doet? Is dat wel een professionele sales? Een inkoper die niet aan contract management doet? Is dat wel een professionele Inkoper? Een financieel directeur die niets aan contract management doet? Wil je die wel als financieel directeur hebben?

  Het niet managen van een contract is hetzelfde als het niet onderhouden (lees ook: managen) van een auto. Je kunt dat een tijdje volhouden…..maar er gaat vanzelf iets stuk (wat voorkomen had kunnen worden). Je weet alleen niet wat stuk gaat. En wat de gevolgen daarvan zullen zijn. Als het de waterpomp is die tijdig vervangen had moeten worden, loop je de kans dat je de hele motor kapot maakt. En als dat gebeurt bij een auto die we een ambulance of brandweer noemen die op datzelfde moment ingezet moet worden….….. Het wil maar aantonen dat onderhoud op contracten een noodzaak is. En dat doe je niet met excel maar met professionele tools en methodes.

 • rgibrobe | 26-02-2015 om 01:56

  ag area rug will lend a classy air and even placed the downwards as carpets along with wall to make sure you wall carpeting giving the floor a wide new start looking.Replace the youngsters ruffled and / or theme shutters with tab topped curtains inside a denim or even canvas to get a more personal look.
  Bedding available for you teen could be plain, or way-outag area rug will lend a classy air and even placed the downwards as carpets along with wall to make sure you wall carpeting giving the floor a wide new start looking.Replace the youngsters ruffled and / or theme shutters with tab topped curtains inside a denim or even canvas to get a more personal look.

  Bedding available for you teen could be plain, or way-out – whatever matches the area.Depending in your teens personal taste, a simple colored bed furniture set together with nicely distinctive fabrics such as silks or maybe a velvet down comforter can put interest without having being too flashy.Or if you would like make typically the bed a focal point, how concerning an k9 print set in place or some thing in vivid colors just like hot pink and tangerine?

  Accents usually are where one add interest and allow the place personality.Some entertaining accents can include chairs shaped such as a giant footwear, faux fur covered lighting fixtures in nuts colors, bean tote chairs off types, phones in most sizes and heights, funky highlight pillows, mats and wall structure art.

 • Anoniem | 13-05-2015 om 12:34

  We zijn nu een jaartje later en er is veel gebeurd met MochaDocs. Zowel op nationaal als op internationaal niveau. MochaDocs heeft – as we speak – gebruikers in meer dan 134 landen. We doen zaken met beursgenoteerde bedrijven, bedrijven uit de fortune 500 maar ook met non for profits.

  We zijn case studies gestart en de resultaten die onze klanten met Contract Management halen zijn opvallend. McGregor bespaarde met een enkele notificatie meer dan EUR 400.000 en heeft een ROI die boven de 7000% ligt. Uniserver Internet weet zelfs ROI’s te halen van meer dan 15000% en het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op 1 lokatie de administratie kunnen reduceren met 8000 uur per jaar. We kunnen nog wel een tijdje doorgaan maar het laat zien dat de ingeslagen weg voor Contract Management anders moet. Het kan sneller, makkelijker, slimmer en bovenal leuker.

  Als je de casestudies wilt lezen. ga dan naar onde referentiepagina. Hier is de link:
  http://www.mochadocs.nl/referenties-contract-management-software. Veel leesplezier En als we het niet vergeten…… tot volgend jaar 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.