Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
22
12
11
Niels Achtereekte
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Niels Achtereekte
Dossier: Onderzoek
Soort:

Contracten zorginkoop kunnen gevarieerder

Uit onderzoek van ZorgmarktAdvies en Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn blijkt dat verzekeraars en zorgaanbieders veel kunnen variëren in de afspraken die zij maken bij het inkopen van zorg. Belemmeringen om zulke afspraken te maken blijken er nauwelijks te zijn. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Volgend jaar gaat het nieuwe declaratiesysteem DOT in. Het onderzoek toont aan dat de overgang veel mogelijkheden biedt om vernieuwende contracten te sluiten. Bovendien geeft dit de ruimte snel tot afspraken te komen.

Gericht contracten sluiten
Het belang van nieuwe contractvormen tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders neemt komend jaar toe, gezien de invoering van prestatiebekostiging. Bij het variëren in de afspraken kunnen verzekeraars en zorgaanbieders gericht contracten sluiten waarbij de prijs, het volume en de kwaliteit van de zorg aan elkaar gekoppeld worden. 

Lumpsum afspraken 2012

Momenteel maken verzekeraars vooral afspraken waarin zij prijs en volume koppelen. Afgelopen jaar zijn er plafondafspraken gemaakt, waarbij de verzekeraar boven een bepaald volume geen zorg meer inkoopt. Volgend jaar geeft de verzekeraar aan welke omzet zij maximaal vergoedt, dit staat in de zogenaamde lumpsum afspraken die in 2012 ingevoerd worden.

Niels Achtereekte
Door Niels Achtereekte
Niels Achtereekte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.