Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
27
05
15
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Inkoop
Soort:

Corrupte oud-directeur Petrobras krijgt 5 jaar cel

Corrupte oud-directeur Petrobras krijgt 5 jaar cel

Nestor Cerveró, voormalig directeur van het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras, krijgt 5 jaar cel voor corruptie. Hiermee is Cerveró de tweede hooggeplaatste oud-werknemer van Petrobras die een gevangenisstraf krijgt. Petrobras is verwikkeld in een omvangrijk corruptieschandaal. Jarenlang ontvingen Braziliaanse politici en werknemers van het staatsbedrijf steekpenningen. Leveranciers, waaronder het Nederlandse SBM Offshore, betaalden honderden miljoenen dollars om opdrachten binnen te slepen.

De veroordeelde Cerveró zou van het ontvangen smeergeld onder meer een luxeappartement hebben gekocht in Rio de Janeiro. De voormalig topman heeft zijn betrokkenheid bij de corruptie altijd ontkend en tekent hoger beroep aan.

22 miljoen aan steekpenningen
Eind vorig jaar biechtte voormalig topman Pedro Barusco op dat hij 22 miljoen dollar aan steekpenningen heeft gekregen van SBM Offshore. De openhartigheid destijds zou voortvloeien uit de deal met justitie. Hij zou de steekpenningen allemaal terugbetalen en zo uit de cel blijven. SBM Offshore trof vervolgens een schikking met de Nederlandse en Amerikaanse autoriteiten van 240 miljoen dollar, maar is nog altijd aan het onderhandelen met de autoriteiten in Brazilië.

Getuigenis SBM Offshore
Julio Faerman was een tussenpersoon van SBM Offshore en kocht op grote schaal ambtenaren en werknemers van Petrobras om. Faerman gaat zijn verhaal doen voor een parlementaire onderzoekscommissie in Brazilië, zo bevestigt een woordvoerder van de onderzoekscommissie CPI tegen het FD. De getuigenis van Faerman kan een nieuw licht werpen op de rol van SBM Offshore bij het omkoopschandaal van Petrobras.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Reacties:

  • Anoniem | 30-05-2015 om 19:43

    Het geeft maar weer aan hoe ziek de cultuur en het etisch handelen is in bepaalde bedrijven en landen. Wederom is ook hier een bekend gezegde van toepassing: “De vis begint altijd te stinken aan de kop”.
    Groet, Martin Krabbenborg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.