Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
11
02
13
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koos Plegt
Dossier: Inkoop
Soort:

CPO Mediq: "In elke spendanalyse is wel een vette vis te vinden"

Met 220 bezoekers kon de organisatie van het NEVI Zorgcongres gisteren spreken van een geslaagd evenement. Zelfs met de uitgesproken negatieve boodschap: ‘De zorgsector wordt nooit meer wat hij was’.

De stelling van het NEVI Zorgcongres 2013 ‘De zorgsector wordt nooit meer wat hij was’, was prikkelend genoeg om op 7 en 8 februari inkopers en andere marktpartijen van heinde en verre naar het Van der Valk Hotel in Hengelo te lokken. Scheidend voorzitter van NEVI Zorg Arie Slingerland, binnenkort opgevolgd door Hans Bax, liet in zijn openingswoord weten een belangrijke, strategische rol te zien voor inkoop in het verschralende zorglandschap.

Ondernemerschap
Legt de inkoopfunctie zijn oor te luister bij het bestuur, dan zal de inkoper volgens Slingerland altijd de opdracht ‘kosten besparen’ meekrijgen. Terwijl het juist aan de inkopers is om waarde aan producten toe te voegen en de kwaliteit van producten en diensten te waarborgen. Verschillende sprekers lieten tevens niet na te benadrukken dat ondernemerschap en luisteren naar de business de sleutel is voor inkopers om bij te dragen aan businessdoelstellingen.

Praktisch advies
“Differentiatie, aansluiten bij strategische keuzes en denken in zorgconcepten”, waren de drie belangrijkste boodschappen van Anna van Poucke (sectorleider ziekenhuizen KPMG Plexus). De CPO van Mediq, Jan-Martijn Prins, gaf enkele adviezen van zeer praktische aard: “Pak eens gewoon die spendanalyse erbij en ga op zoek naar die vette vis die in elke organisatie te vinden is. Iets van substantiële omvang, bijvoorbeeld een contract dat jaar na jaar verlengd is.” Daarbij raadt Prins wel aan te beginnen met een onderwerp dat dicht bij huis licht en niet al te politiek beladen is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.