Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
06
05
14
Kristel Hurenkamp
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
4
Door Kristel Hurenkamp
Dossier: Inkoop
Soort:

CPO Rijksoverheid vertrekt

De CPO van de Rijksoverheid, Siep Eilander, neemt afscheid. Na zes jaar wordt hij kwartiermaker voor Bureau Management Rijk bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Een van de verdienste waar Eilander met tevredenheid op terugkijkt als CPO is de professionaliseringsslag op het gebied van categoriemanagement. In de afgelopen jaren heeft het Rijk te maken gehad met verschillende bezuinigingsrondes. Daarom was het van extra belang meer uit de organisatie te halen. Eilander heeft de laatste jaren meermalen laten weten tijdens inkoopevenementen dat dit wat hem betreft ook is gelukt.

Verbeterslag
Naast een verbetering op categoriemanagement werd onder Eilander ook een verbeterslag gemaakt op governance en is het aantal inkooppunten beperkt. Ook is de transparantie van de digitale portals TenderNed en DigiInkoop toegenomen. Voor zijn tijd als directeur Faciliteiten-, Huisvesting-, en Inkoopbeleid Rijk werkte Eilander in verschillende functies voor Rijksoverheid. Wie hem, per 1 juni, op gaat volgen is nog niet bekendgemaakt.

Kristel Hurenkamp
Door Kristel Hurenkamp
Kristel Hurenkamp

Reacties:

 • Peter_Inkoopadviezen | 08-05-2014 om 09:48

  Als burger hebben we niéts gezien, en we zullen hem niet missen.
  Als inkoper heb ik hem een keer gesproken, en ook nergens meer gezien.

 • Anoniem | 09-05-2014 om 21:34

  Wat een nietsnut was het! Helaas blijven zulke lui op een bepaald management niveau onafhankelijk van prestaties. De hele rijksoverheid zit vol met intelligente types die elkaar steunen, te vaak vrij zijn en om de haverklap ziek. Niemand die iets kan doen tegen dit instituut. Je wordt er gek of in meegesleept!

 • Anoniem | 11-05-2014 om 09:56

  Wat een bijzondere reacties hierboven.

  Onmiskenbaar zijn de afgelopen jaren positieve inkoophervormingen binnen het rijk doorgevoerd door het team van Siep eilander waar voorheen departementen op ‘eilandjes’ leefden. Categorie management, inkoop uitvoeringscentra’s, toepassen aanbestedingswetgeving ( richting Mkb en burgers -mvo, social return – ) etc etc. Deze lijn vanprofessionalisering van rijksinkopen is inmiddels ook overgenomen en zichtbaar bij gemeente en waterschappen…

  Dat Publiek inkopen moeilijk te vergelijken valt met inkopen in private sector, wisten we al. De wet en regelgeving maken het allemaal niet gemakkelijker. Dit maakt het vak bijzonder en alleen geschikt voor ‘echte’ professionals.

  Een mooie taak voor z’n opvolger om de professionalisering voort te zetten.

  Marc Brugman

 • Anoniem | 17-06-2014 om 08:33

  Toch stond Siep bij de kenners niet bekend om zijn sterke visie, hij had er een handje van om andere voortrekkers na te praten en modeverschijnselen na te jagen. We kunnen niet ontkennen dat er binnen de Rijksoverheid veel is gedaan op inkoopgebied qua structuur, maar of we er met zijn allen in NL nu echt beter van zijn gaan inkopen waag ik te betwijfelen. Als ik kijk naar het ICT dossier word ik hier niet vrolijk van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.