Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
18
01
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Inkoop
Soort:

Curatoren V&D zwichten voor kritiek leveranciers

Curatoren V&D zwichten voor kritiek leveranciers

De curatoren van V&D zijn gezwicht voor het kritiek van een groot aantal leveranciers over de omgang met hun goederen. Een, voor de leveranciers nadelige, regeling over de hoogte van de vergoedingen voor hun spullen is teruggedraaid. Meerdere leveranciers dreigden met stappen naar de rechter als de curatoren zouden vasthouden aan de, door hen zelf bedachte, 70%-regel. Dit betekende voor een groot deel van de leveranciers dat deze slechts 70% van de inkoopwaarde terug zouden krijgen, met een maximum van 70% van de verkoopwaarde.

De leveranciers maakten zich hierover boos, omdat zij 100% eigenaar zijn van de goederen en omdat de regel niet voor alle leveranciers gold. Uit een brief, die in bezit is van het Financieel Dagblad, blijkt dat de curatoren de regel nu volledig hebben teruggedraaid. “De leveranciers die eigenaar zijn van de goederen die V&D heeft verkocht tijdens de surseance of nu nog verkoopt in afwachting van een doorstart, krijgen 100% van de factuurwaarde”, zo schrijven de curatoren. “Wel zullen er kosten in rekening worden gebracht die verband houden met de afwikkeling van het eigendomsrecht.” De curatoren schatten deze kosten op zo’n 10% van het verkoopbedrag.

Afkoelingsperiode
Leveranciers die de afgelopen maanden goederen leverden aan V&D, maar daarvoor nog niet zijn betaald, hebben geen toegang tot hun eigendommen. De rechter-commissaris heeft daartoe in december een afkoelingsperiode ingesteld van twee maanden. Pas na deze tijd kunnen de leveranciers weer bij hun spullen.

Gelijke behandeling
Advocaat Derk van Geel van Fort advocaten, die een aantal leveranciers bijstaat, reageert verheugd op de brief van de curatoren. “Het is fijn dat zij zich de kritiek van de leveranciers hebben aangetrokken en bereid zijn geweest bij te draaien. Nu worden alle leveranciers gelijk behandeld. Het nieuwe arrangement betekent een substantiële verbetering voor zo’n 450 leveranciers.”

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Reacties:

 • steenis | 19-01-2016 om 17:22

  100% betalen voor je eigendom en dan nog onder aftrek van 10% om het eigendom te bepalen?

  En nog verheugd ook?

  Ook een curator moet met zijn fikken van een andermans eigendom afblijven. Zeker een curator omdat hij exact weet wat eigendomsrecht inhoudt maar er helaas in de praktijk niet naar handelt.

  In mijn vorige leven heeft een curator eens een in aanbouw zijnde installatie van een onderaannemer voor een kiloprijs verkocht, terwijl deze het eigendom was van de kopende organisatie alwaar ik werkzaam was.

  Dat heeft hij geweten. Hij heeft de boel moeten terugkopen of anderzijds al dan niet voor vervanging zorgen en is daarbij succesvol aansprakelijk gesteld voor alle bijkomende schaden. Geen -10%, maar + 30%. Het was echt aan hem om te bepalen en betalen voor het aantonen en eventueel betwisten van het eigendom.

  Zijn beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekte deze stupiditeit niet. Nu zit hij samen met Max. M in de steun.

  Moraal van dit verhaal: laat je niet intimideren door een curator maar pak hem aan net als ieder ander zoals gedefinieerd in Artikel 1 van de grondwet. En laat dit door een inkoper begeleiden en niet door iemand die meent dat de curator met zijn geblaat op basis van zijn titel wel gelijk zal hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.