Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
21
10
13
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Bas Heerink
Dossier: Economie
Soort:

CZ draait ‘spreekverbod’ zorgleveranciers terug

Zorgverzekeraar CZ schrapt een clausule uit het inkoopcontract, waarin stond dat zorgaanbieders zich niet negatief over de verzekaar mochten uitlaten. Aanleiding is de ophef die er ineens over ontstond na aandacht voor deze clausule door Nu.nl.

De verzekeraar heeft de gewraakte clausule al zo'n tien jaar in inkoopcontracten staan, maar pas recent zorgde deze voor veel ophef in de sector. De clausule werd jaar in, jaar uit telkens weer stilzwijgend meegenomen, zonder dat zorgaanbieders hier al te moeilijk over deden. Nadat nieuwssite Nu.nl een exemplaar van de inkoopvoorwaarden in handen kreeg en hier over schreef, kwamen er met name onder zorgaanbieders veel negatieve reacties los over de handelswijze van CZ. 

Bevorderen samenwerking
Een woordvoerster van CZ laat tegenover Skipr, een crossmediaal communicatieplatform voor bestuurders in de zorg, weten dat de clausule was bedoeld voor het bevorderen van de samenwerking tussen CZ en de zorgaanbieders. Het doel van CZ was om er bij onenigheid samen uit te komen. Volgens de woordvoerster heeft de zorgverzekeraar de clausule zelf nooit beschouwd als een instrument om imagoschade tegen te gaan. Desondanks heeft de verzekeraar nu besloten de clausule uit alle nieuwe en bestaande overeenkomsten te halen. Als reden geeft het hiervoor op dat het “verdere misverstanden voor wil zijn.”

Publiekelijk uiten
Het is niet zo dat zorgaanbieders niet hun mening mogen geven over de activiteiten van CZ, integendeel. Volgens de woordvoerster van CZ vindt het bedrijf zelf ook dat de clausule “niet van deze tijd is”, maar is deze jarenlang simpelweg overgenomen in nieuwe overeenkomsten. Zorgaanbieders die zaken doen met de verzekeraar moeten er dan ook niet al te zwaar aan tillen, want volgens de woordvoerster mogen zij rustig naar buiten treden met hun mening en bijvoorbeeld aanschuiven in televisieprogramma's als Kassa of Radar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.