Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
24
10
08
Paul Bouwman
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Paul Bouwman
Dossier: Index / overzicht / marktplaats / overig
Soort:

De inkoop Ronin

Als filmliefhebber heb ik de film Ronin uit 1998 met o.a. Robert de Niro minstens driemaal gezien. In deze film is Robert een huurling en einzelgänger die wordt ingehuurd om een riskante klus op te knappen. Dat doet hij niet alleen. maar met een team andere professionals… Zij doen dus geen inkoopklus. laat ik duidelijk zijn. Nee. hou het maar op een mix van een projectgroep. risk management en met de botte bijl hakken. Niks managen van de manager. Puur result driven! Het resultaat is boven verwachting en de klant krijgt wat hij verdient…


Wat is nu een Ronin?
De alom geprezen Wikipedia (kan niet zonder) vermeld het volgende: Een Ronin is een samoerai. die door zijn daimyo (Japanse krijgsheer) weggestuurd was of wiens daimyo gestorven of in ongenade gevallen was bij de shogun (Japanse militaire leider). Hij leefde meestal afgelegen in de bergen. waar hij bandieten doodde. en probeerde om weer bij zijn meester in de gratie te komen. Door zijn zwervend bestaan en de bijkomende uitdagingen bouwde deze Ronin veel ervaring op. Qua vaardigheden moest hij zich wel aanpassen om te overleven. Kijk. dat is nog eens lekker ouderwets. Vroeger was alles beter…

De metafoor van de Ronin is actueler dan we waarschijnlijk beseffen. Inkoop zit al jaren in de lift (die trouwens omhoog gaat). inkopers zijn schaars aan het worden en het leger aan inkoop professionals c.q. zzp-ers groeit met de dag. De inkoop professional is dus de Ronin van onze generatie. “Waarom dan”. hoor ik je nu denken? De IR (inkoop Ronin) leidt ook een zwervend bestaan. Van opdracht naar opdracht. Vaak alleen opererend. heeft veel ervaring op het inkoopvlak en wordt betaald voor zijn diensten. Kiezen bewust voor het bestaan van IR of zijn na aanvaringen in het bedrijfsleven genoodzaakt om voor zichzelf te beginnen. Wat betreft bandieten doden. dat doen we niet meer. Wel leveranciers het leven moeilijker maken… De IR is dus de moderne samoerai die met kennis en kunde binnen het bedrijfsleven of overheid het avontuur opzoekt!

Nu neem ik mezelf even als voorbeeld… Waarom als IR aan de slag? Het werk dat ik doe doe ik niet vanwege de zekerheid of prestige. De enige zekerheid is dat er geen zekerheid is want je bent net zo goed als je laatste succes. Prestige. mwah. succes kent vele vaders. Toch? Wat ik zoek en gevonden heb zijn de zogenaamde voldoeninggevers.  Naast de bovengenoemde twee kan je ook denken aan  zelfverwezenlijking. dienstbaarheid. prestatie gericht zijn.  het sociaal aspect en rijkdom vergaren. Het is een mooie mix van deze zaken die het (beroeps)leven voor mij zinvoller maakt. Dat zal natuurlijk per persoon verschillend zijn. Iedereen kent wel een voorbeeld van de snelle jongen die veel geld verdiend als IR. een vlotte babbel heeft en zelfvertrouwen uitstraalt. maar wel opereert als de bekende zeemeeuw… Die gaan het straks niet redden als het economisch in de wereld minder gaat. Hoezo kredietcrisis? Krijgen we daar dan last van…Het kaf zal van het koren gescheiden worden.

Vele dromen er blijkbaar van om IR te worden en dat vind ik een mooie ontwikkeling in inkoopland. Toch kan ik het niet nalaten om een goedbedoeld advies te geven: Bij twijfel niet aan beginnen. Ga niet voor de korte termijn. Tot slot: Een echte Ronin kent de waarde van zelfrespect en zijn betrokken bij het werk dat zij doen!

Paul Bouwman is mede-oprichter en directeur van Paragon Procurement Group. Daarnaast is hij als inkoop professional actief. heeft hij diverse opdrachten gedaan bij o.a. NS. ING. Shell. Essent en momenteel bij Telfort BV.

Paragon Procurement Group! is een jong bedrijf met ervaren inkoop professionals. Gespecialiseerd in Europese aanbestedingen en interim-opdrachten op het gebied van tactische en strategische inkoop.

Paul Bouwman
Door Paul Bouwman
Paul Bouwman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.