Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
26
04
12
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Rosa de Buisonjé
Dossier: Outsourcing
Soort:

'De inkoper is steeds meer een duizendpoot'

Serie: inkooprollen anno 2012

NEVI definieerde onlangs zeven inkooprollen, die binnen elke inkooporganisatie aanwezig zouden moeten zijn. Maar waar moet de inkoper anno 2012 eigenlijk aan voldoen?

In het tweede deel van deze serie gaan we in op de kwaliteiten waar een succesvolle inkoper over zou moeten beschikken. Wat moet een inkoper tegenwoordig in huis hebben? We laten drie experts aan het woord: Alex Couperus (directeur inkoopadviesbureau Insinc), Alexander Arsath Ro'is (als accountmanager NEVI betrokken bij het onderzoek) en Thomas de Zeeuw (psycholoog TalentLens, bij uitgever van tests voor sollicitanten en medewerkers).

Alexander Arsath Ro’is: “De vier functieomschrijvingen die we tien jaar geleden omschreven (assistent-inkoper, inkoper, senior-inkoper en inkoopmanager, red.), gelden nu allang niet meer voor de gemiddelde inkooporganisatie. Het beroep innoveert constant en de huidige inkoper is een moderne veelzijdige inkoper: inkoper, analyticus, relatiemanager, adviseur, prestatiemanager, regisseur en leidinggevende tegelijk. Soms betekent dat je simpelweg keuzes moet maken. Wil je bijvoorbeeld een adviseur zijn, of meer een regisseur? De huidige inkoop zien wij steeds meer de kant opgaan van professioneel accountmanagement: sales wordt een steeds belangrijker onderdeel van inkoop. Het is dus essentieel dat een inkoper ook gevoel voor deze competentie krijgt.”

Alex Couperus: “De inkoper van tegenwoordig is een mix van de zeven door NEVI genoemde rollen. Hij is inkoper, maar tegelijkertijd ook analyticus en prestatiemanager. En in sommige gevallen zelfs ook leidinggevende. Dit is ook afhankelijk van hoe groot het bedrijf is natuurlijk. In een mkb-bedrijf is het waarschijnlijk dat inkoper in een klein team of soms zelfs in zijn eentje werkt. In dat geval neemt hij meerdere, uiteenlopende taken op zich. In zo'n situatie is de inkoper een duizendpoot.”

Thomas de Zeeuw: “De inkoper van tegenwoordig kan nooit zeven rollen tegelijkertijd vervullen, laat staan binnen een klein bedrijf. Ik zie deze rollen als verschillende kwaliteiten. De ene inkoper is nou eenmaal sterk als adviseur, terwijl de andere inkoper vanuit zichzelf meer een analyticus is. Omdat het beroep ‘inkoper’ continu verandert en verder professionaliseert, wordt er ook steeds meer van een inkoper verwacht. Het is belangrijk dat inkopers deze dynamiek begrijpen en accepteren, zodat ze er probleemloos in mee kunnen gaan en zichzelf ook blijven ontwikkelen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.