Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
16
07
13
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koos Plegt
Dossier: Economie
Soort:

De inkoper van de toekomst is een machine

De inkoper kan binnenkort wel thuisblijven: futuroloog David Smith denkt dat in de toekomst machines onderhandelingen voeren, de markt in de gaten houden en processen rond facturering voor hun rekening nemen.

Er is een reële kans dat routinewerkzaamheden binnen inkoop in de toekomst volledig door technologie worden uitgevoerd. Dat stelt de 'strategische futuroloog' David Smith. Geautomatiseerde systemen zullen dan onder meer sourcingtaken voor hun rekening nemen, gebaseerd op marktdynamieken en vooraf ingestelde onderhandelingsstrategieën. Ook doen zij bestellingen binnen bepaalde, vooraf ingestelde bandbreedtes, factureren ze, boeken kosten in en voeren zij betalingen uit. 

De futuroloog deed zijn uitlatingen tijdens een Britse conferentie, georganiseerd door supply management-bedrijf Bravo Solution. Volgens Smith zijn ICT-systemen in staat supply chains en inkoopprocessen precies in te richten volgens de specifieke eisen van klanten, processen en producten. Tevens denkt hij dat het verwerken van transacties, categoriemanagement voor niet-kritieke spend en enkele dataprocessen geoutsourced gaan worden, terwijl bedrijven zelf meer aandacht spenderen aan het managen van risico's, complexiteit en ethische kwesties.

Economie en demografie

Een belangrijke drijfveer voor deze verschuivingen is behalve technologische ontwikkelingen de groei van de wereldpopulatie en uitdagingen die deze groei met zich meebrengt. Vervoer van passagiers en vracht per lucht, evenals over zee zal dramatisch toenemen en in westerse landen speelt vergrijzing een rol. "Iemand enig idee hoe je een wereld met negen miljard mensen moet runnen? Er is veel verandering gaande en er gebeurt overal van alles."

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.