Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
28
08
14
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3
Door Haci Ergün
Dossier: Inkoop
Soort:

De professionele inkoper en het enneagrammodel

Ik heb van tijd tot tijd artikelen gepubliceerd over jurisprudentie op het gebied van het aanbestedingsrecht. Onderwerpen die de revue zijn gepasseerd zijn o.a. het clusterverbod, ondeugdelijke gunningssytematiek, voorkennis bij aanbestedingen en uitsluiting van een aanbesteding vanwege niet marktconformiteit. Als inkoper in het publiek sector zijn al deze onderwerpen voor je dagelijkse werkzaamheden van belang. Je moet weten met welke regels je rekening mee moet houden, zodat je geen misstap begaat maar ook dat je weet waar nog wel de ruimte is. Kortom, je krijgt meer zekerheid en vertrouwen in jezelf (en dus ook in je aanbestedingsproces). Dreigementen van potentiële inschrijvers (externe krachten) kun je dan ook beter afweren. De externe krachten hebben dan (wat) minder invloed op je gemaakte keuze en het ingeslagen inkooptraject. Je weet dat je goed zit en je gaat ervoor.

Je hebt als inkoper ook te maken met interne krachten. Ik doel dan hiermee op de budgethouder, de interne klant, en afhankelijk van de organisatie ook de juridische afdeling. Hoe ga je daarmee om? Hoe benader je een persoon uit een projectteam? Hoe ga je om in een bepaalde situatie? Je gedrag is afhankelijk van hoe je als persoon bent. Zonder te pretenderen dat ik een gedragscoach ben wil ik jullie meenemen in mijn eigen praktijkervaringen op dit onderdeel. In het kader van onze permanente educatie bij InQuest heb ik een tijdje geleden kennis gemaakt met het enneagram model.

Het enneagram is een model van negen persoonlijkheidstypen met hun varianten. Dit model wekt gevoel voor, geeft vat op en inzicht in verschillende vormen van reageren, verschillende manieren van ervaren en waarnemen. Het kan bijdragen aan het vinden van antwoorden op vragen als: wie ben ik? wat maakt me onvrij? welke dynamiek is er in mijn leven en werken? waarom reageren zoveel mensen zo anders dan ik? Het enneagram wijst ons kortom een weg in ons proces van innerlijke groei. Het enneagram berust op oude wijsheid en wordt al eeuwenlang mondeling overgeleverd.

Je kunt je eigen persoonlijkheidstype bepalen aan de hand van een handig testje. Op het internet kun je genoeg websites vinden waar je de test gratis kunt afnemen, bijvoorbeeld via deze link. Wanneer we ons in het enneagram verdiepen, gaan we onszelf herkennen in een of meer persoonlijkheidstypen en varianten daarvan. Het lijkt wel of het verhaal van een van de typen over ons gaat. We vinden tot onze verrassing onze kwaliteiten, drijfveren en valkuilen terug in een van de punten die op een speciale wijze op de cirkel staan uitgezet. Het enneagram stelt ons van de ene kant in staat onze dwangmatigheden te benoemen en te relativeren. Van de andere kant wijst het ons wegen om te groeien. Daarmee kan het een vruchtbaar hulpmiddel worden bij onze persoonlijke ontwikkeling.

Naarmate we er beter in thuis raken, kan het enneagram ons ook helpen anderen beter te verstaan, met hen om te gaan en met hen (beter) samen te werken. Als inkoper (maar ook als persoon) kun je hier zeker je voordeel mee doen.

Door Haci Ergün
Inkoopconsultant InQuest Publiek "Aanbesteden op Maat"

Reacties:

  • Anoniem | 29-08-2014 om 11:50

    Beste Haci,
    Ik heb alweer enkele jaren geleden kennis gemaakt met het enneagram en kan het boek “Het enneagram in management” van Oscar David van harte aanbevelen. ISBN 90-14-06337-7. MvG Willem Cornelissen

  • Anoniem | 01-09-2014 om 20:28

    Dank voor de tip Willem.
    Haci Ergun.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.