Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
17
03
10
Geert Geertsema
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Geert Geertsema
Dossier: Inkoop
Soort:

De vijf Inkooprollen

Van reactief naar proactief
Hoeveel tijd besteedt u dagelijks aan uw werk? En dan doel ik niet op de 8 tot 9 uur die in uw arbeidscontract staan, maar het werk waarvoor u bent aangenomen. Ik zie vaak dat mensen 80 procent van hun werkzaamheden reactief bezig zijn met vragen, eisen en verzoeken uit de omgeving. En dat geldt zeker voor inkopers.

Vijf inkooprollen

Als inkoper bent u de spin in het web van de organisatie. Van interne klanten en externe leveranciers komen de hele dag wensen en vragen op uw bordje terecht. Voor je het in de gaten hebt, gaat alle tijd zitten in reageren op deze verzoeken. De 80-20 verdeling is geen uitzondering op inkoopafdelingen, terwijl het de uitdaging is hetgeen te doen dat volgens u van belang is. Ga maar eens terug naar de basis van het vak. Welke rollen speelt u als inkoper in de organisatie? Ik tel er vijf:

  • Bewaker van inkoopproces en contracten
  • Projectmanager
  • Innovator
  • Adviseur
  • Verkoper van de inkoopfunctie

Valkuilen
Hoe verdeelt u uw tijd over deze rollen? Vaak ligt de nadruk op één rol en dat is meestal die van bewaker. Dan ben je als inkoper de hele dag bezig met contracten, leveranciers en de behoefte van interne klanten. Dit is typisch een rol die de organisatie vaak claimt en komt vooral voor bij inkopers die binnen dezelfde organisatie van operationeel naar tactisch inkoper zijn doorgegroeid. Interne klanten en leveranciers blijven de operationele vragen bij hen neerleggen. Een andere valkuil is dat u veel energie steekt in de rol die u het best ligt, waardoor de overige rollen (te) weinig aan bod komen.

Bewustwording
Door inzicht te krijgen in uw tijdsverdeling over de 5 rollen van de inkoper, krijgt u meer grip de beste bijdrage van inkoop aan uw organisatie. U kunt aan de buitenwereld duidelijk maken welke rollen u vervult. En uw grens aangeven. Misschien moet u wel langs de baas om te zeggen dat u tijd te kort komt. Het is een mooi startpunt om niet reactief, maar proactief te werken. En die dagelijkse 8 á 9 uur over vijf terreinen te verdelen.

Geert Geertsema
Door Geert Geertsema
Geert Geertsema is directeur van Conducto, specialist in het selecteren van de juiste professional voor uw inkoopvraagstuk. Door ons gescreend op relevante kennis, ervaring en vooral ook op de juiste persoonlijkheid en competenties. Conducto staat voor heldere communicatie, korte lijnen en een pragmatische aanpak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.