Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
24
09
12
Peter Streefkerk
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1
Door Peter Streefkerk
Dossier: Inkoopboeken
Soort:

De zeven eigenschappen. Voor succes in je leven.

Onlangs overleed Stephen R. Covey, een van de bekendste management goeroes ter wereld. Covey was vooral bekend vanwege zijn boek ‘The Seven Habits of Highly Effective People’ dat in Nederland inmiddels toe is aan de 48e druk. Nu worden in deze rubriek over het algemeen recenter uitgegeven boeken gerecenseerd. In dit geval is een recensie van het in 2010 uitgegeven Nederlandse vertaling ‘De zeven eigenschappen. Voor succes in je leven.’ een passend eerbetoon aan de legende Covey.

Verplichte kost voor inkopers?
Het boek is in de eerste plaats interessant voor iedereen die bewuster wil leven. Niet een specifieke doelgroep dus. Behalve dat de principes uit het boek in je privé-leven toepasbaar zijn, geldt dit ook voor je zakelijke leven. Waarom dan niet voor inkopers? De vraag stellen is hem beantwoorden

Het oorspronkelijke boek dateert uit 1989 en is dus al 23 jaar op de markt. In de tussentijd hebben miljoenen mensen over de gehele wereld het boek gekocht. Om iets preciezer te zijn: meer dan 20 miljoen verkochte exemplaren in meer dan 40 talen. Je kan dus wel zeggen dat het een van de best verkochte managementboeken ooit is. Ter illustratie: in 2002 kreeg het boek ook een vermelding in het lijstje van de 10 meest invloedrijke management boeken die ooit geschreven werden.

Essentie van leiderschap
De kernboodschap van het boek is dat zeer effectieve mensen een zevental gewoonten of routines hebben die ten grondslag liggen aan hun succes. De kernboodschap is daarmee direct afgeleid van de Engelstalige titel. Verder stelt Covey dat iedereen deze gewoonten bij zichzelf (verder) kan ontwikkelen. ‘De Zeven Eigenschappen. Voor succes in je leven’ is zogezegd een zelfhulp boek.

Heldere structuur
Het boek bestaat uit vier delen. In het eerste deel licht Covey de achtergrond en het belang van zijn centrale boodschap toe. Hij doet dit aan de hand van sprekende voorbeelden uit zowel zijn privé als zakelijke praktijk. Daarna legt hij uit dat de basis voor effectief handelen primair bij jezelf ligt (tweede deel: eigenschappen 1, 2 en 3). Vervolgens kun je alleen samen met anderen effectief zijn (derde deel: eigenschappen 4, 5 en 6). Het vierde deel tenslotte is volledig gewijd aan het blijven groeien door een balans te vinden tussen inspanning en ontspanning (eigenschap 7).

Een extra eigenschap
In 2004 voegde Covey aan deze zeven eigenschappen een achtste toe met de publicatie van zijn boek ‘De 8e eigenschap. Van effectiviteit naar inspiratie.’ Hierin stelt Covey dat effectiviteit alleen niet voldoende is in de kenniseconomie van nu. De hedendaagse wereld zit iets gecompliceerder in elkaar. In essentie is de achtste eigenschap het aanboren van je eigen verborgen potentieel, het 'waarom' van effectiviteit.

Eindoordeel
Het boek overtuigt vanaf de eerste tot de laatste pagina door de heldere structuur en de logische volgorde van de te nemen stappen. De vele praktijkvoorbeelden uit zijn privé en zakelijke leven vergroten het begrip voor en de toepassing van zijn theorie en bijbehorend model.

Hier en daar kom je elementen tegen uit bekende theorieën als timemanagement en six sigma. Storen doet dat niet echt. Integendeel, hij pakt de essentie over en past die naadloos toe binnen zijn eigen model.

Waar je wel af en toe tegenaan loopt is dat Covey heel veel woorden gebruikt. In eerste instantie heb je niet echt door waarom het boek niet zo heel vlot leest. Na verloop van tijd kom je daar achter en verlies je af en toe je aandacht. Je gaat efficiënter lezen en slaat bepaalde stukken tekst gemakkelijker over. Dit gaat uiteindelijk niet ten koste van zeggingskracht van het boek.    

Beoordeling: *****

Aanvullende literatuur

  • Invloed, Robert B. Cialdini
  • Diepgaande verandering, Robert E. Quinn
  • IK/WIJ, Remco Claassen
  • Getting things done, David Allen
  • De kernkwaliteiten van het Enneagram, Daniel Ofman, Rita Capitein

Boekgegevens

Auteur:
Stephen R. Covey overleed op 16 juli 2012 aan de gevolgen van een fietsongeluk, kort nadat hij officieel had aangekondigd het rustiger aan te gaan doen. Hij wordt gezien als bijzondere managementauteur met een meer dan verdiende goeroestatus. Centrale thema’s in zijn werk zijn effectiviteit en misschien een beetje ondergesneeuwd menselijkheid. Covey was bij leven directeur van het Covey Leadership Center in Utah. Dit fuseerde in een latere fase met FranklinQuest tot FranklinCovey. Zij dragen vandaag de dag nog steeds het gedachtegoed van Stephen R. Covey uit.

Naast het boek “De zeven eigenschappen van effectief leiderschap” schreef hij ook iets minder bekende boeken als bijvoorbeeld het al eerder genoemde “De 8e eigenschap’ en de boeken ‘Timemanagement volgens Covey’, ‘Het 3e alternatief’, ‘4 Management principes voor gegarandeerde resultaten’, en ‘Prioriteiten’. Naast deze boeken heeft Covey in dit multimediale tijdperk van elk boek minimaal een CD op de markt gebracht en zijn er vele video’s te koop. Tenslotte ontbreekt in het aanbod ook een scheurkalender niet die in Nederland na de Coachingkalender zeer goed scoort.  

Boek gebonden / 332 blz. / Nederlandstalig
Business Contact / 48e druk, 2010
EAN: 9789047062028

Video introductie The Seven Habits of Highly Effective People http://www.youtube.com/watch?v=weYmwv2iyR8&feature=related 

Button van www.managementboek.nl

Peter Streefkerk
Door Peter Streefkerk
Peter Streefkerk is mede-eigenaar van Starck Training & Development en Respect Inkoopconsultancy. Hij houdt zich bezig met interim management, advisering, projectmanagement, training en coaching op het gebied van contractmanagement en inkoop. Hij is auteur van de boeken Inkopen voor Dummies, Inkoop en een groot aantal artikelen over inkopen. Volg Peter op Twitter.

Reacties:

  • Rianne | 11-01-2018 om 22:41

    Is het boek de 7 eigenschappen van effectief leiderschap hetzelfde als 7 eigenschappen voor succes in je leven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.