Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
23
09
13
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1
Door Koos Plegt
Dossier: Economie
Soort:

Dean Kashiwagi: "Best Value Procurement is gezond verstand"

Prof. Dr. Dean Kashiwagi (Arizone State University) is grondlegger van het in Nederland steeds populairdere Best Value Procurement. De wetenschapper, te gast op het Best Value Business Congres op 9 oktober in Amsterdam, is van mening dat de huidige problemen met veel aanbestedingen door toepassing van zijn methode te voorkomen zijn. “Traditioneel tenderen zorgt voor 'win-lose'-scenario's.”


Inkopers-Cafe.nl: “De mislukte aanbesteding van de NS voor een hogesnelheidstrein zorgt in Nederland al enige tijd voor krantenkoppen. Denkt u dat zaken als deze een verklaring geven voor de populariteit van Best Value Procurement?”
Dean Kashiwagi: “Jazeker. De Best Value-benadering volgens het Best Value Performance Information Procurement System, of BV PIPS, zorgt voor transparantie en lagere risico's in aanbestedingen. BV PIPS onderscheidt zich van andere 'delivery systems' door het gebruik van natuurwetten, gezond verstand en logica om supply chain-problemen op te lossen. Ook is het uniek doordat het geen gebruik maakt van Management, Direction & Control, of MDC, voor het minimaliseren van risico's. Het maakt juist gebruik van expertise uit de markt. Dit beperkt het aantal beslissingen door de inkopende partij op basis van onjuist weergegeven opties en met kennis zij niet heeft.”

“Had BVP het Fyra-debacle kunnen voorkomen?”
“Vertrouwen in relaties is met de toepassing van BV PIPS en de Information Measurement Theory (IMT, red.) veel minder belangrijk dan in het traditionele tenderproces, want de theorie stelt juist dat je niemand moet vertrouwen. Accepteer alleen wat duidelijk zichtbaar is en geloof niet in kansen, afwijkingen van plannen of meerdere opties. Het debacle met de Nederlandse hogesnelheidstrein zou nooit hebben plaatsgevonden als de Best Value-benadering was toegepast. Deze aanbesteding kwam tot stand met 'non-experts' die de beslissingen namen, op basis van relatie en vertrouwen, een gebrek aan transparantie en een gebrek aan duidelijke informatie.”

“De toepassing van uw theorie in de praktijk heeft de laatste jaren een vlucht genomen. Hoe ziet u dit?”
“Best Value Procurement is eigenlijk meer een benadering. Het maakt gebruik van gezond verstand, logica en natuurwetten. Natuurwetten gelden in alle omgevingen en gaan uit van het creëren van een win-winsituatie, trots in je werk, het nemen van verantwoordelijkheid, het kunnen afleggen van verantwoording, efficiency, verlagen van kosten, verhogen van winst en meer professionaliteit. BVP bevat karakteristieken die iedereen helpen zichzelf te verbeteren. Het toont ook aan dat MDC een onnauwkeurige aanpak is, die niet werkt. MDC leidt tot 'win-lose'-situaties, creëert silo's die in werkelijkheid niet bestaan, kost meer en presteert minder. BVP is juist positief en goed voor iedereen. Het de toepassing van alles dat goed is in het leven in de manier waarop wij zaken doen.”

“Hoe kijkt u tegen de toepassing van BVP in Nederland aan? Hoe 'doen' wij het eigenlijk, vanuit een internationaal perspectief gezien?”
“BVP is in de Verenigde Staten ontstaan, maar wordt nu toegepast in meerdere landen: Finland, Nederland, Botswana, Maleisië, Canada, de Democratische Republiek Congo en India. De implementatie ervan in Nederland is het meest succesvol geweest. Het is in slechts vijf jaar tijd breed geïmplementeerd, door meer dan honderd partijen. De vakvereniging NEVI onderwijst en certificeert onder een licentie procurement professionals in alle BVP-systemen, iets wat alleen in Nederland gebeurt. Het is bovendien het enige land dat BVP als model voor risicomanagement in projectmanagement toepast - door RISNET -, het enige land dat de Best Value-benadering in haar eigen taal heeft vertaald en het enige land dat de belangrijkste inkoopprijs, de Dutch Sourcing Award, in 2012 uitreikte aan een organisatie die gebruikmaakt van BVP.”

“De essentie van BVP is transparantie en het gebruik van kengetallen, vertelde u onlangs tegenover Management Team. Kunt u dit uitleggen?”
“Transparantie is verbonden met simpele kengetallen die iedereen begrijpt. Een situatie is transparant wanneer iedereen, ongeacht de technische kennis, snapt wat er gebeurt. Dat is alleen mogelijk door de situatie te versimpelen. Want wanneer iets simpel is, begrijpt iedereen het. Dit bereik je door gebruik te maken van niet-technische beschrijvingen in een aanbesteding. En de simpelste beschrijvingen zijn getallen. Neem bijvoorbeeld de bouw van een spoorwegtraject in de Verenigde Staten dat 100 miljoen dollar kostte, voor het aanleggen van 2.000 kilometer spoor en een tunnel van 100 kilometer, met een looptijd van een jaar. De exacte getallen heb ik hier even gegokt, maar de selectie van de beste aannemer werd gedaan op basis van hun ervaring, het aantal afgeronde projecten en lagere kosten.”

“Onlangs klaagde BAM-topman Nico de Vries in het FD over de grote risico's die bouwbedrijven moeten nemen met projecten. Hij zegt in de toekomst vaker samenwerkingen aan te willen gaan met andere bouwbedrijven in aanbestedingen, om zo risico's te verlagen. Wat vindt u van deze ontwikkeling?
“Traditioneel tenderen leidt alleen maar tot 'win-lose'-scenario's. De ene groep denkt dat het iets voor niets kan krijgen en ook dat wat in de andere groep gebeurt, geen effect op hen heeft. Men denkt niet voorbij hun eigen 'silo' en meent daardoor dat zij de expert zijn, het maken van beslissingen goed is en DMC een goede manier is om risico's te minimaliseren. Bovendien denken zij dat risico's te minimaliseren zijn door deze van de ene groep naar de andere te verschuiven zonder de leverancier hiervoor te compenseren. Deze denkwijze klopt niet en is gebaseerd op onwetendheid. Maar toch is deze denkwijze jarenlang verspreid door 'experts' en supply chain-opleidingen.”

“De introductie van de Best Value-benadering en daarna IMT maakt duidelijk dat het traditionele inkoopproces een klassiek voorbeeld is van de 'de nieuwe kleren van de keizer'. Het concept klopt namelijk niet, want silo's bestaan niet. Wanneer één partij verliest, verliest iedereen. Risico is niet af te schuiven. De bouwsector, en in feite ook veel andere sectoren, heeft haar problemen deels aan zichzelf te danken. Dat heeft ze gedaan door mee te gaan met een gebrekkig systeem en niet aan te geven hoe het beter kan. BVP is succesvol door deze problemen op te lossen. Het optimaliseert de supply chain, maakt gebruik van de juiste expertise en levert de meeste waarde voor de laagste prijs. Het brengt een eind aan 'win-lose'-praktijken.”

Met korting naar Dean Kashiwagi
Dean Kashiwagi is een van de sprekers op het Best Value Business Congres op 9 oktober. Lezers van Inkopers-Cafe krijgen 10% korting op hun ticket met de kortingscode BVP wanneer zij zich registreren via deze link.

Reacties:

  • Joosc | 03-10-2013 om 12:54

    Ik vind de bewering van Kashiwagi over het Fyra debacle een boude. Zou hij op de hoogte zijn van alle ‘ins and outs’ van dit dossier, ik geloof daar niets van (wijzigingen in behoeftestelling, bijv op terrein van beveiliging; extreem hoog bod door NS HiSpeed op vervoerconcessie (€148 mio, prijspeil 2000, vond de opinie in dit tijd een slimme move, nu als oorzaak voor te weinig budget voor treinaankoop genoemd)….

    Ik vind een vraagstelling van deze orde eigenlijk ook niet ter zake doende omdat Kashiwagi deze vraag onmogelijk kan beantwoorden en daarom verzandt in algemeenheden rondom zijn theorie.

    Laten we niet te snel verliefd worden op BVP.

    Joop Schuilenburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.