Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
07
10
14
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koen Bugter
Dossier: Economie
Soort:

DNB ziet economisch herstel en waarschuwt voor zeepbel

De president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, is positief over de Nederlandse economie. Toch is er ook een gevaar: door de lage rente kunnen zeepbellen ontstaan. In een dergelijke situatie zouden de prijzen van producten en diensten harder stijgen dan de daadwerkelijke waarde, gevolgd door een sterke en snelle daling. 

De Nederlandsche Bank (DNB) voorziet, ondanks de politieke onrust in de wereld, een aanhoudend economisch herstel in Nederland. Dat zei president Klaas Knot volgens BNR in een toelichting op de najaarseditie van het 'Overzicht Financiële Stabiliteit'.

De relatie van Westerse landen met Rusland heeft nu vooral nadelige effecten voor de Duitse economie, omdat die sterk op Oost-Europa is gericht. Nederland op zijn beurt is een belangrijke toeleverancier van Duitse exportproducten.

Volgens de president van De Nederlandsche Bank bestaat er “enige onzekerheid” over de Nederlandse export. “Gelukkig staan we echter niet op één been. We zien verbeteringen in de Nederlandse detailhandelssector en op de huizenmarkt.”

Een dreigende zeepbel is er volgens Knot vanwege de aandelenkoersen, die ondanks de minimale economische groei, aan de hoge kant zijn, terwijl de rentes erg laag zijn. Dit tezamen kan een prikkel geven om meer risico te nemen om rendementen op peil te houden. En dat kan weer leiden tot prijsopdrijving of zelfs zeepbelvorming, met alle risico's van dien.

Toch is er voorlopig geen sprake van dat de rentes worden verhoogd in Europa. “Wij zijn met name bezorgd over de lage inflatie en het gebrek aan dynamiek binnen de eurozone-economie dat eraan ten grondslag ligt. Dat is onze voornaamste motivatie om die rente laag te houden en – zou ik daaraan willen toevoegen – langdurig laag te houden,” aldus Knot.

Door Koen Bugter
Journalist Koen Bugter (1982) werkt nu zo'n achttien jaar in de journalistiek en werkte vooral als verslaggever voor verschillende omroepen in Hilversum waaronder BNN, AvroTros en KRO-NCRV. Voor inkopers-cafe.nl krijgt hij graag de onderste steen boven. Heeft u tips voor Bugter? U kunt hem mailen via: koen@inkopers-cafe.nl of via twitter volgen: @koenbugter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.