Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
17
04
15
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1
Door Nancy van Bemmel
Dossiers: Grondstoffen, Inkoop
Soort:

Dreigend gebrek grondstoffen kunststofindustrie

Dreigend gebrek grondstoffen kunststofindustrie

Er kan een acuut gebrek aan grondstoffen ontstaan in de kunststofindustrie. Momenteel concentreren de problemen zich volgens branche organisatie NRK vooralsnog op polyethyleen en polypropyleen. De grondstoffen worden gebruikt voor verpakkingen, maar ook voor mantels van elektrische kabels, water- en gasleidingen en technische vezels.

“Wereldwijd zijn acht verklaringen van force majeur afgegeven”, zegt directeur Erik de Ruijter van de Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie tegen Cobouw.nl. “Uit overmacht passen bedrijven de productie aan en rantsoeneren soms hun klanten. Nieuwe klanten aannemen gaat dan niet. Vanwege de schaarste zijn de afgelopen maand de grondstofprijzen met gemiddeld 20 procent gestegen, ondanks de lage olieprijs. De grondstoffen bepalen tot wel 70 procent van de kostprijs.”

Fors duurdere inkoop
De markteffecten zijn volgens De Ruijter groot te noemen. Kunststofbedrijven werken meestal met vaste prijzen of hanteren een index. Fors duurdere inkoop kan daardoor niet zomaar doorberekend worden naar de afnemende partijen. De verpakkingsindustrie is als eerste zwaar getroffen door de sterk veranderde marktomstandigheden.

Netto-importeur
Europa is de afgelopen 10 jaar voor veel grondstoffen van kunststoffen een netto-importeur geworden. Het sluiten van talrijke fabrieken heeft ervoor gezorgd dat ons werelddeel afhankelijker is geworden van de wereldmarkt, en dan in het bijzonder Azië, Afrika en Zuid-Amerika. De prijzen worden mede opgejaagd doordat de euro ten opzichte van de dollar een kwart van zijn waarde heeft verloren.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Reacties:

  • Anoniem | 19-04-2015 om 06:57

    waar kan dat verkopen dan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.