Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
28
09
15
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Duurzaam inkopen
Soort:

Drempel verduurzamen keten is groot

Drempel verduurzamen keten is groot

Het is lastig voor gevestigde productieketens om grote stappen te zetten op het gebied van duurzaamheid. Eco-innovaties blijven vaak op de plank liggen. Dit komt doordat de vraag naar groenere producten nog ontbreekt, verduurzaming een nieuwe manier van werken vereist, of doordat investeringsruimte ontbreekt.Dit blijkt uit een analyse van de beton- en glastuinbouwketen door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Productieketens met gevestigde belangen, zoals de beton- en glastuinbouwketen, zetten vooral in op stap-voor-stap verbetering van bestaande technieken. Deze zijn vaak gericht op kostprijsreductie. Her en der wordt er op kleine schaal gewerkt met duurzamere productieprocessen, maar tot grootschalige toepassingen komt het vooralsnog niet. Dat schrijft Duurzaam-ondernemen.nl.

Groen beton
In de betonketen is het technisch al mogelijk om te verduurzamen door de betonsamenstelling te veranderen, het bouwproces aan te passen of door beton hoogwaardig te recyclen. In praktijk blijkt het lastig om de innovaties te implementeren. Er is nog nauwelijks vraag naar ‘groen’ beton en de keten kent een groot aantal regels en normen waar nieuwe producten moeilijk aan kunnen voldoen.

Energie in glastuinbouw
In de glastuinbouw worden al wel resultaten geboekt op het gebied van energiebesparing en CO2-emissiereductie. Er ligt in deze keten nog een grote uitdaging in het omschakelen naar hernieuwbare energie. Er wordt al geëxperimenteerd met klimaatneutrale kassen, energiebesparende teelmethoden en meer gebruik van aardwarmte. De sector heeft echter weinig investeringsruimte doordat er geconcurreerd wordt op kostprijs.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.