Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
29
08
11
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Suzanne Wijers
Dossier: Logistiek
Soort:

Duurzaam inkoopbeleid bemoeilijkt door Den Haag

Na twee inkoopdebacles haalt logistiek dienstverlener Rotra uit naar de Nederlandse overheid. Volgens directeur Roelofsen belet de overheid bedrijven die duurzaam willen ondernemen.

Twee keer in een korte tijd stootte Rotra het hoofd nadat het familiebedrijf duurzame trucks had ingekocht. Als een van de eerste in de sector beschikte het bedrijf over een ecocombi. “De ecocombi is alleen rendabel op lange afstanden”, verklaart directeur Roelofsen aan de Telegraaf. “Maar veel Duitse deelstaten houden onder druk van spoorwegbedrijf Deutsche Bahn de vrachtwagen tegen, waardoor we er nauwelijks gebruik van kunnen maken.”

Toeslag op alcohol
Ook de aanschaf van een truck die op bio-ethanol rijdt, liep uit op een fiasco. “Behalve een toeslag op diesel moesten we ook een toeslag op alcohol betalen. Daardoor liep de kilometerprijs te zeer op en moesten we noodgedwongen stoppen, terwijl we met de truck de emissie met 90 procent reduceerden.”

Roelofsen hekelt de Nederlandse regelgeving die duurzaam ondernemen belet. Hij heeft nu zijn zinnen gezet op klimaatneutraal wegtransport. Met deze nieuwe koers betalen klanten in duurzame projecten extra om de CO2-uitstoot te compenseren. Bovendien introduceert het bedrijf binnenkort de nieuwste aanwinst: een truck die op vloeibaar aardgas (LNG) rijdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.