Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
18
02
10
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jan Paul van Soest
Dossier: Duurzaam inkopen
Soort:

Duurzaam inkopen biedt MKB kansen

Een commissie van de Tweede Kamer discussieerde donderdag met minister Cramer van Vrom over de voortgang van duurzaam inkopen door de overheid. Voor MKB-bedrijven kan duurzaam inkopen een handvat zijn om zich te onderscheiden en overheden 'op te voeden'.

De Commissie Regeldruk Bedrijven vindt dat de huidige aanpak te veel knelpunten oplevert voor het bedrijfsleven: te ingewikkeld, te weinig bevorderlijk voor innovatie. 'Even een time-out', zegt VNO-voorman en commissievoorzitter Bernard Wientjes.

Voorhoede
De kritiek is wel begrijpelijk, maar helpt duurzaam inkopen niet veel verder. Een duurzame voorhoede onder de (MKB-)bedrijven  koos voor een andere benadering, door zelf uit te werken hoe beleid voor duurzaam inkopen er in hun ogen dan uit zou moeten zien.

In het rapport 'Duurzaam Inkopen versie 2.0' van het Kennisnetwerk Duurzame Productketens en MVO-Nederland wordt het huidige pakket aan maatregelen dat de overheid heeft uitgedokterd als ondergrens gezien. Onvolkomen en te bekritiseren misschien, maar nu verder. 'Duurzaam inkopen versie 2.0' biedt een menukaart met verschillende mogelijkheden waar een overheidsorganisatie, maar ook een inkopend bedrijf mee verder kan.

Stappen

De duurzaamheidsambities en –strategie van de organisatie in kwestie zijn maatgevend: wie duurzaamheid in het hart van zijn strategie heeft, zal duurzaam inkopen innovatiever en ambitieuzer willen vormgeven dan een beginner die de eerste stappen nog moet zetten. Het idee is dat de inzichten, ideeën en werkwijzen van de voorhoede kunnen doorsijpelen naar de middenmoot en de achterblijvers.

Voor het midden- en kleinbedrijf, waar veelal de innovaties vandaan komen, kan duurzaam inkopen op deze manier een handvat zijn om zich te onderscheiden, en zelfs de overheden waaraan men levert ‘op te voeden’ om meer te doen dan het huidige overheidsprogramma nu voorschrijft. Geen time-out dus, maar volle kracht vooruit. Dan verstomt de kritiek op duurzaam inkopen zoals het nu is vanzelf.

Het rapport is te downloaden op: www.senternovem.nl/kennisnetwerken/dpk/publicaties.asp

Dit artikel is eerder verschenen op Het Financiele Dagblad

Door Jan Paul van Soest
Jan Paul van Soest is directeur van het bureau Advies voor Duurzaamheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.