Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
02
05
17
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Duurzaam inkopen
Soort:

Duurzaamheid is voor Apple bittere noodzaak

Apple streeft naar een gesloten productieketen, waarbij alle producten met hulp van hernieuwbare bronnen en gerecyclede materialen worden gefabriceerd. Dit is niet alleen een nobel streven, maar ook bittere noodzaak. De steeds grotere vraag naar smartphones, pc’s en andere gadgets is een aanslag op de grondstofvoorraden. Elke mobiele telefoon bevat maar liefst 16 van de 17 zeldzaamste elementen op aarde, schrijft het AD.

Een andere complicatie voor het verkrijgen van deze elementen is het monopolie van China. Van de ruim 120 kilo zeldzame metalen die vorig jaar is gedolven, komt ongeveer 90 procent uit China. In landen als de VS, Australië, Brazilië en Zuid-Afrika zitten de metalen ook in de grond, maar zij sloten hun mijnen toen China in 1990 de wereldmarkt verstoorde met grote partijen goedkopere metalen.

Keten zonder delfstoffen
Apple erkent dat ‘de keten zonder delfstoffen’ niet volgend jaar al is bereikt. Het vergt vele jaren van samenwerking tussen teams binnen Apple, toeleveranciers en recycle-specialisten. Het bedrijf heeft al een speciale recycle-robot ontwikkeld, waarmee nu al jaarlijks 2,4 iPhones uit elkaar gehaald kunnen worden.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.