Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
30
06
11
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Eline Bon
Dossier: Duurzaam inkopen
Soort:

Duurzame inkoop overheid toegenomen

Nederland heeft in 2010 ruimschoots haar doelstellingen behaald op het gebied van duurzaam inkopen. Het percentage duurzame inkopen van de overheid ligt op 99,8 procent en dat van de provincies op 96 procent.

Het gestelde doel van de overheid was de volle 100 procent, dat van de provincies op 50 procent. Deze cijfers komen uit de monitor Duurzaam Inkopen 2010. Ook gemeenten (86-90 procent), waterschappen (85 procent), universiteiten (80,2 procent), hogescholen (94,7 procent) en het middelbaar beroepsonderwijs (74,7 procent) behalen hun gestelde doelen met gemak.

Aanbestedingen op het gebied van schoonmaak, kantoorartikelen, av-apparatuur, reproductieapparatuur, vaartuigen, transportdiensten en beveiliging gebeurt door de overheid vrijwel altijd duurzaam. Alleen de inkoop van buitenlandse dienstreizen, aangepast vervoer, sloop van gebouwen en gladheidsbestrijding kan nog duurzamer, zo stelt website Blik op nieuws.

Eerder onderzoek
Begin dit jaar bleek nog uit een onderzoek van Actal (adviescollege toetsing administratieve lasten), dat de overheid niet altijd let op duurzame inkopen. Het huidige beleid van het Rijk zou leiden tot onnodige regeldruk en innovatie remmen. Staatssecretaris Atsma (Milieu) schrok hiervan en vroeg advies  over duurzaam inkopen uit het bedrijfsleven.

Atsma bestempelde het advies van onder andere MKB Nederland en MVO Nederland als ‘buitengewoon waardevol’, zo liet De Telegraaf onlangs weten. Enkele adviezen zijn: beperk de administratieve lasten, stel innovatiegerichte inkopen centraal en bevorder functioneel specificeren.  Dat de adviezen zinvol waren, blijkt nu dus uit het toegenomen duurzame inkoopsucces.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.