Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
13
07
12
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Kimberley van den Berg
Dossier: Duurzaam inkopen
Soort:

Duurzame organisaties adviseren over inkopenbeleid

Rainforest Alliance, Max Havelaar en UTZ Certified advies uitgebracht aan de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu over de aanvullende sociale voorwaarden van het duurzaam inkoopbeleid van de overheid.

De organisaties adviseren de Staatssecretaris om in het duurzaam inkoopbeleid een aanvullende inkomensnorm op te nemen, die als volgt luidt: ‘Het inkomen van boeren en werknemers in ontwikkelingslanden is door de levering van hun producten toereikend om te voorzien in de basisbehoeften zoals voldoende voedsel, schoon water, huisvesting, kleding, scholing, gezondheidszorg, transport en energie.’

Opties voor inkopers
De inkomensnorm moet verder omgezet worden in meetbare kenmerken. Inkopers hebben hierbij drie opties: door middel van het principe ‘leefbaar loon/leefbaar inkomen’, door middel van het principe eerlijke handel, concreet gemaakt via ‘minimum prijs’ en ‘voorfinanciering’ o door een keuze van deze twee opties.

Doelen
De organisaties willen ook in samenwerking met de overheid betere communicatie met inkopers  ontwikkelen om hen duidelijk te maken welke keuzes zij hebben en wat daar de gevolgen van zijn. Uiteindelijk willen de organisaties tot 100 procent duurzame koffie, cacao en thee bij de overheid komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.