Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
17
06
14
Kristel Hurenkamp
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1
Door Kristel Hurenkamp
Dossier: Grondstoffen
Soort:

EC maakt lijst van essentiële grondstoffen

De Europese Commissie heeft een lijst met twintig grondstoffen opgesteld, die essentieel zijn voor de Europese economie.

De ‘Critical Raw Materials’-lijst bevat zeldzame grondstoffen die belangrijk zijn voor industriële processen. De materialen worden onder andere gebruikt voor het fabriceren van mobiele telefoons, tv’s, windmolens en zonnepanelen. De toeleveringsketen van deze stoffen is extreem kwetsbaar, omdat zij maar in een beperkt aantal landen te verkrijgen zijn.

Industriebeleid
“De EU-lijst die we vandaag gepresenteerd hebben, heeft als doel bij te dragen tot de uitvoering van het industriebeleid van de EU en ervoor te zorgen dat het Europese industriële concurrentievermogen wordt versterkt”, aldus Antonio Tajani, eurocommissaris voor industrie en ondernemerschap. Volgens het bijbehorende onderzoek draagt China veruit het meest bij aan de totale globale aanvoer van essentiële grondstoffen met 49 procent van het totaal. Gevolgd door de Verenigde Staten met 9 procent, Brazilië en Zuid-Afrika met 6 procent en Rusland met 4 procent.

Volledige lijst
De volledige lijst bevat boraten, chroom, cokeskolen, magnesiet, fosfaaterts, silicium, antimoon, beryllium, kobalt, vloeispaat, gallium, germanium, indium, magnesium, natuurlijk grafiet, niobium, platina groep metalen, zware en licht zeldzame aarden en wolfraam.

Kristel Hurenkamp
Door Kristel Hurenkamp
Kristel Hurenkamp

Reacties:

  • Anoniem | 17-06-2014 om 22:34

    Wel grappig dat wordt vermeld ” .. mobile telefoons, tv’s en zonnepanelen”. En dan te bedenken dat die nauwelijks nog in de EU gemaakt worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.