Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
12
02
04
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door webmaster
Dossier: E-procurement
Soort:

Economie krimpt voor het eerst sinds 20 jaar

De Nederlandse economie is in 2003 met 0.8 procent gekrompen. Het is voor het eerst sinds 1982 dat de economische groei negatief is. In het laatste kwartaal van 2003 was het bruto binnenlands product een half procent lager dan in dezelfde periode in 2002. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. het CBS.

De daling werd veroorzaakt door lagere bestedingen van huishoudens en minder investeringen van het bedrijfsleven en de overheid. De export bleef onveranderd ten opzichte van 2002.

De overheidsconsumptie is de enige sector van de economie die groeide. De overheidsconsumptie nam toe met 2.4 procent. Vooral in de zorg stegen de uitgaven. Ook in het onderwijs namen de overheidsuitgaven toe.

Huishoudens
De huishoudens gaven in 2003 1.3 procent minder uit dan in 2002. Er werd met name bezuinigd op de aanschaf van duurzame goederen. zoals meubels. In 1982 was het voor het laatst gebeurd dat huishoudens minder uitgaven.

Vorig jaar is 3.4 procent minder ge?nvesteerd dan in het jaar ervoor. Vooral de investeringen in bedrijfsgebouwen. machines en installaties waren lager. Na drie jaar dalingen is er wel meer besteed aan computers.

De economische krimp in 2003 zat vooral in de eerste drie kwartalen. In het laatste kwartaal constateerde het CBS een groei van 0.3 procent ten opzichte van het kwartaal daarvoor. De recessie lijkt daarmee voorbij. maar het CBS blijft voorzichtig.

Bruinooge
"De afgelopen twee jaar kijken we terug op een sterk kwakkelende economie". zegt CBS-directeur G. Bruinooge. "Ik zie nog geen sterke signalen van herstel." De directeur maakt zich zorgen over de snel oplopende werkloosheid. "De huidige 5.4 procent werkloosheid wordt door economen gezien als een gezond evenwicht op de arbeidsmarkt. maar de trend is omhoog". aldus Bruinooge.

Juist de angst onder werknemers om hun werk te verliezen was de belangrijkste factor in de daling van het consumentenvertrouwen in 2003. dat in dat jaar een dieptepunt bereikte. Door die stemming bezuinigden veel huishoudens. Eerder deze week bleek uit CBS-cijfers dat de consument 30 procent meer heeft gespaard dan in 2002.

De directeur is positief over de concurrentiepositie van Nederland. Het CBS constateerde dat in de tweede helft van vorig jaar de arbeidskosten minder hard opliepen. Bruinooge ziet ook een lichtpuntje in de Duitse economie. die voor de tweede achtereenvolgende periode een kleine groei laat zien.

bron : www.nos.nl/nieuws
Lees hier het offici?le bericht van het CBS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.