Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
05
09
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Inkoop
Soort:

“Een contract sluiten is een juristenaangelegenheid”

“Een contract sluiten is een juristenaangelegenheid”

“Over het algemeen bereiken inkoper en leverancier nooit een contract waar beide partijen volledig mee instemmen”, stelt Peter Verkaaik, Global Procurement Director bij Wavin, een beursgenoteerd bedrijf in kunststof buizen. “Het duurt tegenwoordig steeds langer om tot een contract te komen en ook het proces wordt steeds moeizamer. Iedereen denkt in risico’s en daar worden juristen rijk van.”

Verkaaik, voorheen Strategic Purchasing Manager bij Philips en Director Category Management bij Johnson & Johnson, ziet dat er op het gebied van contracteren de afgelopen jaren veel veranderd is. “Er is aan beide kanten van de tafel steeds meer interesse om afspraken goed vast te leggen. Alle bedrijven krijgen tegenwoordig te maken met internal audits, waarbij de contracten worden gecontroleerd. De juridische insteek van samenwerkingen wordt daardoor steeds strenger”, concludeert de CPO.

Risico’s inventariseren
Bij Wavin gaat het contractvoorstel eerst naar de afdeling Legal, voordat het getekend wordt. “Zij gaan er met een rode pen doorheen en daar komen allemaal risico’s uit naar voren. Ook de leverancier komt weer met nieuwe punten. Steeds vaker worden de hakken in het zand gezet en uiteindelijk moet je als inkoper besluiten of je dat risico wel of niet wilt nemen.”

Stakeholders adviseren
“Theoretisch kunnen er problemen voorkomen, het is aan Inkoop om te kijken: komt dit ook echt voor? Die keuze moet je vervolgens aan interne stakeholders kunnen verkopen”, vertelt Verkaaik. “Onze grote grondstoffencontracten worden allemaal mede door de CEO ondertekend. Inkoop doet het voorspel met Legal. Vervolgens gaat Inkoop met het lijstje risico’s en het contract naar de interne stakeholders toe. Die adviseren we, maar zij maken uiteindelijk de beslissing.”

Langdurige onderhandelingen
Verkaaik merkt dat juristen een flinke vinger in de pap hebben. “Ik heb wel eens meegemaakt dat er al een jaar geleverd was, maar het contract nog niet eens ondertekend was. Als een leverancier levert en jij accepteert die levering, dan heb je impliciet al een contract. Als het sluiten van een contract erg lang duurt, en er veel over en weer wordt getennist met contractvoorstellen, blijft er vaak uiteindelijk iets over waar je niet blij van wordt.”

Overlaten aan de rechter
“Ik heb juristen wel eens horen zeggen: je kunt beter geen contract maken en het aan de rechter overlaten. Als je namelijk bepaalde risico’s van leveranciers accepteert en vastlegt, dan staat het ook écht vast. In sommige gevallen, als het niet in het contract staat, zal de rechter het nog anders interpreteren”, vervolgt Verkaaik. “Als ik echter kijk naar de afgelopen twintig jaar in inkoop, ben ik maar twee of drie keer bijna bij de rechter beland. De winst van contracten vind ik meestal liggen in het feit dat je dingen hebt vastgelegd, zodat alle neuzen dezelfde kant opstaan. Meestal krijg je dan geen issues. Ik verwacht dat je meer problemen krijgt als je geen contract hebt, omdat dan alles openstaat voor discussie.”

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Reacties:

 • Henri de Ruiter | 06-09-2016 om 13:43

  Ik heb onlangs kunnen constateren dat Wavin ook als inschrijvende partij de kunst van het stellen van juridische vragen beheerst.

 • steenis | 06-09-2016 om 15:48

  Een uitstekende benadering welke je in inkoopland niet veel tegenkomt.

  Mijn insteek is altijd de zaken dusdanig vast te leggen dat indien betrokkenen bij de totstandkoming van het contract en de uitvoering ervan onder de trein komen dat anderen dit 1 op 1 kunnen opvolgen.

  Hiermee voorkom je ook dat teruggevallen moet worden op voorgaande correspondentie en dat je in discussies verzeilt raakt van: “Ja maar beste leverancier, destijds hebben we toch besproken dat je daar niet moeilijk over zou doen?””……….

 • Martin Krabbenborg | 06-09-2016 om 16:54

  Primair maakt Inkoop de afspraken. De juridische verwoording is inderdaad een juristenaangelegenheid. Door de invloed het Angelsaksich recht zijn contracten vaak verworden tot gestold wantrouwen waarbij zoveel mogelijk de risico’s en verantwoordelijkheden uitgesloten en/of gepoogd worden deze bij de andere partij te leggen met als gevolg dat het zeer lang kan gaan duren en/of dat er nooit een contract afgesloten wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.