Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
02
08
11
Redactie
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Redactie
Dossier: PMI
Soort:

Eerste daling productieomvang in ruim twee jaar: NEVI inkoopmanagersindex 5

De groei van de Nederlandse productiesector was in juli opnieuw minder groot dan in de voorgaande maand. De NEVI PMI® kwam uit op 51.4, vergeleken met 52.1 in juni. Dit lagere indexcijfer wijst op de kleinste maandelijkse verbetering van de bedrijfsomstandigheden sinds oktober 2009. De PMI is de samengestelde inkoopmanagers- index die maandelijks een algemeen beeld geeft van de economische activiteiten in de verschillende industrieën en wordt uitgegeven door NEVI, hét kennisnetwerk voor inkoop en supply management.

De productieomvang nam voor de eerste keer in vijfentwintig maanden af als gevolg van een zwakke onderliggende vraag en vertraagde leveringen van materialen. Ook het aantal ontvangen nieuwe orders uit het buitenland daalde voor het eerst in twee jaar.
Na een daling in juni nam het aantal ontvangen nieuwe orders in juli toe, zij het gering. De relatief geringe orderaantallen maakten het mogelijk om opnieuw de achterstanden te verkleinen. De daling van de hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk was de grootste van de afgelopen vijfentwintig maanden.
De groei van de personeelsbestanden viel in juli voor de derde opeenvolgende maand minder groot uit. De verkoopprijsinflatie was, evenals de inkoopprijsinflatie, lager dan in de maand ervoor.

Drie deelindices uitgelicht:

Nieuwe orders index
Het aantal ontvangen nieuwe orders bij Nederlandse productiebedrijven steeg in juli licht, nadat in juni voor het eerst in negen maanden een daling werd genoteerd. De groei van het aantal orders was echter gering. Meer dan een kwart van de respondenten maakten melding van lagere orderaantallen, vergeleken met 31% dat een stijging noteerde.

Productie niet gereed  index
De seizoensmatig aangepaste Productie niet gereed index kwam in juli voor de vierde opeenvolgende maand uit onder de geen veranderingsgrens van 50.0 en bereikte het laagste niveau van de afgelopen vijfentwintig maanden. De gegevens wijzen erop dat de achterstanden kleiner waren vanwege een wijdverbreide stagnatie van het aantal ontvangen nieuwe orders.

Ingekocht materiaal index
De hoeveelheid ingekochte materialen bij Nederlandse productiebedrijven daalde in juli voor de eerste keer in 22 maanden. De daling van deze maand ten opzichte van juni vormt een duidelijk contrast met de forse stijgingen die eerder in het jaar werden genoteerd. De panelleden meldden dat verminderde inkoopactiviteiten het gevolg waren van maatregelen gericht op voorraadreductie en van lagere prognoses voor toekomstige orderaantallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.