Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
07
07
14
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3
Door Koos Plegt
Dossier: E-procurement
Soort:

Eerste Wereldoorlog vanuit inkoopperspectief

Natuurlijk, het was een verschrikkelijk en verwoestend conflict. Maar wat kunnen inkopers eigenlijk leren van de Eerste Wereldoorlog? Op deze vraag wordt ingegaan in het e-book ‘Procurement Lessons from World War I’.

Dit jaar is het precies een eeuw geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. De moord op de Oostenrijks-Hongaarse kroonprins Franz Ferdinand in Sarajevo zette een kettingreactie in gang, waardoor vrijwel geheel Europa binnen enkele weken tijd elkaar de oorlog verklaarde. De loopgravenoorlog die volgde, claimde miljoenen mensenlevens en ruïneerde de economieën van enkele van de grootste wereldmachten op dat moment. Zycus, een leverancier van inkoopsoftware, heeft een whitepaper als e-book uitgegeven over welke lessen inkoopprofessionals uit dit conflict kunnen halen.

Militaire principes
In de whitepaper ‘Procurement from World War I’, die gratis te downloaden is, komen belangrijke gebeurtenissen uit de periode 1914-1918 aan bod. Daarin wordt duidelijk hoezeer supply chain management een doorslaggevende factor was tijdens de Eerste Wereldoorlog. Sterker nog, het hele vakgebied leunt op militaire principes. Denk daarbij aan het aantrekken van talent, een strategie die gericht is op het laaghangend fruit en het benutten van kansen wanneer deze zich aandienen. Ook risicomanagement, innovatie en schaalvoordelen spelen een zeer belangrijke rol.

Leren van geschiedenis
Voor liefhebbers van geschiedenis is de whitepaper zeker een aanrader. Ook is het een goede introductie in het vak voor niet-inkoopmensen. Het bedrijfsleven is namelijk zeer goed te vergelijken met het slagveld, maar dan zonder de kruitdampen en het verlies aan mensenlevens. Het is interessant hoeveel waardevolle lessen de geschiedenis ons te bieden heeft. En natuurlijk geldt daarbij altijd de aloude stelregel: ‘Wie zijn geschiedenis niet herinnert, zal deze zeker gaan herhalen.’

Reacties:

  • Anoniem | 09-07-2014 om 09:59

    Waarom een foto van een hedendaagse militaire eenheid?

  • Sander van den Broek | 09-07-2014 om 10:03

    Da’s inderdaad een goede. Het is soms erg lastig om bij abstracte onderwerpen over inkoop een passende plaat te vinden. Beeldbanken die we gebruiken hebben over WO I alleen afbeeldingen met graven e.d.

  • Anoniem | 05-09-2014 om 07:45

    Eeh, Flickr met een Creative Commons-licensie? En da’s niet de enige plek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.