Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
01
02
18
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Inkoop
Soort:

Efteling bouwt attracties samen met Heijmans

Efteling bouwt attracties samen met Heijmans
Foto: Beeldbank Efteling

De jubileumattractie Symbolica in de Efteling was met 35 miljoen euro het duurste bouwproject ooit van het pretpark. Heijmans, die veel attracties in de Efteling heeft gebouwd, werkte samen met Ballast Nedam aan de staalconstructie van 300 ton. Ondanks dat de Efteling veel met Heijmans samenwerkt, worden er altijd veel bouwers gevraagd. Dat meldt Cobouw.nl

Het bouwen bij de Efteling gebeurt veel achter de schermen, om zo de magie en het imago van het park te bewaren, maar ook om zo min mogelijk overlast te veroorzaken. Efteling werkt daarbij vaak samen met Heijmans, maar houdt de bouwer uit Rosmalen wel scherp. Volgens Coen Bertens, Operationeel directeur van de Efteling, worden er standaard drie bouwers gevraagd bij een offerte. Daarbij wordt er een plafondprijs neergelegd, maar zijn hinder en strakke planningen wel belangrijker.

Bouwproces 
De Efteling houdt de voorbereiding van het bouwproces zoveel mogelijk in eigen hand. Een team van 90 mensen bereidt alles tot in de puntjes voor. De afdeling inkoop gaat daarna op zoek naar en geschikte bouwer. Het pretpark is niet aanbestedingsplichtig, maar nodigt vaak drie partijen uit waarmee zij goede ervaringen hebben. Laag inschrijven heeft, volgens Bertens, daarom geen nut. Hij wil dat bouwers meedenken, zorgvuldig werken en kwaliteit leveren. 

Heijmans
Heijmans was, naast Symbolica, ook betrokken bij de bouw van Baron 1898, Vogel Rok, PandaDroom, De Vliegende Hollander, Ravelijn, het vakantiepark Bosrijk en het theater. Maar de Efteling doet ook zaken met andere bouwers. Bij de bouw van het bijna 30 meter hoge paleis van Symbolica waren Ballast Nedam, Hoppenbrouwers, Gubbets. ETF Ride Systems en Allround Dakexperts ook belangrijke bouwpartners. 

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.