Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
27
09
07
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door webmaster
Dossier: E-procurement
Soort:

Eigen zaak beginnen gemakkelijker in Oost-Europa

Een onderneming starten in Oost-Europa en Midden-Azie wordt steeds gemakkelijker. In enkele gevallen is het daar zelfs eenvoudiger om zaken te doen dan in West-Europa. Dat staat in een rapport van de Wereldbank en IFC.


Vooral Oost-Europese landen zijn er de laatste jaren in geslaagd veel bureaucratische drempels weg te nemen. In Georgië en Estland is het daardoor gemakkelijker om een zaak op te zetten dan in Nederland en België. blijkt uit het rapport Doing business. Nederland neemt de 21e plaats in op de ranglijst van best presterende landen. Koplopers zijn Singapore. Nieuw-Zeeland. de Verenigde Staten en Hongkong.

In Doing business wordt gekeken naar de tijd die nodig is om een zaak op te zetten of te sluiten. de kosten die daarmee gemoeid zijn. eigendomsrechten. de toegang tot krediet en de belastingdruk. Macro-economische factoren als beleid. infrastructuur en wisselkoersen zijn niet meegewogen.

In het rapport wijzen de onderzoekers erop hervormingen de positie van de vrouw sterk kunnen verbeteren. Regelgeving is er vaak op gericht vrouwen te beschermen. maar dat werkt juist averechts in de praktijk. Veel vrouwen belanden in het informele circuit. zonder baanzekerheid of sociale bescherming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.