Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
04
01
13
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Kelly Hulshof
Dossier: Duurzaam inkopen
Soort:

EP: 'Publieke aanbesteding moet groener en socialer'

Publieke aanbestedingen moeten naar de voordeligste aanbieder gaan. Niet op basis van het laagste bod, maar op basis van sociale- en milieucriteria. Dat hebben leden van het Europees Parlement gezegd bij de stemming over de nieuwe EU-regelgeving.

Leden van het Europees Parlement vinden dat publieke aanbestedingencontracten groener en socialer moeten worden. Daarnaast hebben de leden ook een optionele innovatieregel verbeterd, zodat aanbieders suggesties kunnen doen over hoe zij kunnen voldoen aan contractspecificaties. Ook offertes moeten in het vervolg voldoen aan de milieu- en arbeidswetgeving.

Sociaal verantwoord
Publieke aanbestedingscontracten zijn goed voor 19 procent van de markt. Dat is een aanzienlijk deel, wat de contracten machtige instrumenten maakt. Door de mogelijke veranderingen zijn maatschappelijke doelstellingen beter te behalen voor bedrijven. “We willen er voor zorgen dat overheidsgeld op een sociaal verantwoorde manier wordt besteed”, zegt een lid van het parlement, Marc Tarabella.

Voordeel kleine bedrijven
Voor het mkb wordt de administratieve rompslomp verminderd. Leden van het Europese Parlement stellen voor om een zogenaamd ‘aanbesteding paspoort’ in het leven te roepen. Zo kunnen bedrijven laten zien dat ze aan de criteria voldoen, zonder dat ze bij elk bod documentatie moeten meesturen. Daarnaast stelt het parlement voor het onderverdelen van contracten van publieke autoriteiten te vereenvoudigen. Zo geven ze kleine bedrijven meer mogelijkheid te bieden op publieke aanbestedingen.

Door Kelly Hulshof
 Kelly Hulshof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.