Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
28
09
10
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Marion van Hooren
Dossier: Supply Chain
Soort:

Er komt maar weinig van supply chain management terecht

Volgens hoogleraar Jack van der Veen komt er maar weinig van supply chain management terecht. Dat zei hij op het Best of Supply Chain-congres, onlangs gehouden in Amsterdam. Volgens Van der Veen lopen bedrijven miljarden euro’s mis, doordat het supply chain management niet goed genoeg wordt uitgevoerd, terwijl alle kennis toch voorhanden is.

Het is de bedoeling dat supply chain management, ofwel ontschotten, organisaties en ketens zowel effectiever als efficiënter maakt. Van der Veen: ‘Er is veel academisch bewijsmateriaal en ook zijn er veel praktijkvoorbeelden. Maar toch blijkt er maar weinig terecht te komen van ontschotten. Hoe komt het dat implementatie zo moeilijk blijkt te zijn?’

Niets nieuws
Van der Veen stelt dat alle kennis voorhanden is, evenals voldoende best practices. Toch gaat het vaak mis. Van der Veen geeft als definitie van supply chain management: ‘Management-activiteiten die zijn gericht op de coördinatie van verschillende eenheden in the keten (supply chain), met als doel om de gehele keten te optimaliseren als ware het één eenheid, in plaats van elke eenheid afzonderlijk te optimaliseren.’ Hij legt uit dat het niet eenvoudig is om dit te realiseren, maar lukt het, dan ben je spekkoper. Om het proces te vergemakkelijken heeft hij een top 12 opgesteld van verbeterpunten voor een succesvolle ontschotting. Hij zegt hierbij: ‘Er is niets nieuws onder de zon. Al deze punten kennen en weten jullie al, het is slechts een kwestie van toepassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.