Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
20
02
18
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Duurzaam inkopen
Soort:

Ernstige misstanden op palmolieplantages

Ernstige misstanden op palmolieplantages

Er gaat nog van alles mis op de tropische plantages waar de oliepalm wordt verbouwd. Ondanks het certificeringssysteem geven NGO’s aan dat er nog steeds ontbossing, landroof en schendingen van mensenrechten plaatsvinden. Dat schrijft het FD op basis van een rapport van onderzoeksbureau Profundo, in opdracht van Milieudefensie.

De milieuorganisatie pleit ervoor om het gebruik van palmolie zoveel mogelijk te beperken en anderen oliën te gebruiken, zoals koolzaadolie. FD stelt echter dat grote investeerders in de sector, zoals Rabobank, blijven geloven in het systeem van certificering dat misstanden moet voorkomen.

Gebruik palmolie
Palmolie vervangen door andere oliën zou een ingrijpende stap zijn. De grondstof zit namelijk in meer dan de helft van alle samengestelde producten uit de supermarkt, van margarines, koekjes, tot shampoo. Bovendien wordt palmolie in Europa ook gebruikt in combinatie met dieselolie als brandstof.

Ernstige schendingen
Sinds 2014 is de Roudtable on Sustainable Oil het levensmiddelenconcern dat ervoor hoort te zorgen dat er voor palmolie geen oerbos wordt gekapt. Het rapport van Milieudefensie toont nu aan dat dit in de praktijk wel gebeurd. De lokale bevolking wordt met grof geweld van hun land beroofd, plantage medewerkers worden blootgesteld aan levensgevaarlijke chemicaliën en kinderen onder de toegestane leeftijd werken lange dagen op de plantages.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.